28.mai la NTNU ut en kondiskalkulator på hjemmesiden . Der kan du få utregnet din egen kondisalder.

6. juni kl 1500 hadde allerede 25.600 vært innom og testet.

Forskningsbasert
- Ja, folk er nysgjerrige på kondisen sin, bekrefter fysiologiprofessor ved NTNU , Ulrik Wisløff, fornøyd overfor DN Aktiv.

Siden 2008 har Wisløff og hans forskerteam kommet fram til hvilke nivåer av kondisjon en kan forvente i en frisk voksen befolkning.

Studien gav et kondisjonstall for kvinner og menn på henholdsvis 35 ml/kg/min og 45 ml/kg/min. Ligger man under dette mener forskerne at risikoen for hjerte- og karsykdommer er mye større.

Stor interesse
Trafikken på kondiskalkulatoren viser stor interesse.

- Kalkulatoren er ikke beregnet på de som er veldig godt trent, men på den delen av befolkningen som ligger under 70 ml/kg/min i O2-opptak, sier Wisløff som de siste dagene har hatt full innboks med mail fra folk som har fått ”for høy” kondisalder.

- Mange lurer på hva dem skal gjøre for å få den kondisalderen de ønsker. Det var en på 39 år som skrev at han hadde fått kondisalder på 55. Det eneste som hjelper er å trene, er mitt enkle svar, påpeker Wisløff.

Les også: 4 minutter hard trening er nok

Mange DN har vært i kontakt med er også blitt positivt overrasket over langt yngre kondisalder enn faktisk alder.

- Motiverende
- Å være ti år yngre i kondisalder skjønner jeg virker motiverende, og jeg håper dette er med på å holde folk i fysisk aktivitet, sier professoren.

Interessen for kalkulatoren har nådd utlandet, og i disse dager legges det ut en oversatt utgave. Ulrik Wisløff er meget godt fornøyd med at arbeidet har blitt tatt godt i mot.

- Det viser at fungerer godt. Nå er den blitt oversatt til engelsk og er klar for verden, sier han.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

<b>Bruker løpetid som helsetest</b>

<b>10 veier til suksess med treningen</b>

<b>Kondisjonen i fritt fall</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Nå dine treningsmål - Meld deg inn i DN Aktiv klubb