Oppkjøpsfondet Altor har store planer for den norske treningskjeden Sats. Det bekrefter Tromsø-væringen Hugo Maurstad som er partner i oppkjøpsfondet Altor og styreleder i Sats.

Altor er deleier i Sats. Sats kjøpte danske Fitness DK for 100 millioner danske kroner i sommer. Maurstad forteller at Sats som i dag kun er i de fire nordiske landene nå skal satse utenfor Norden.

Hugo Maurstad i Altor.
Hugo Maurstad i Altor. (Foto: Thomas Haugersveen)

– Vi skal videre ut i Europa, det kommer til å påvirke hvordan type jobb det blir fremover, sier Maurstad, som er bosatt i Zürich, Sveits.

– Hvilket land skal dere ekspandere til først?

– Vet ikke ennå. Først må vi vise at vi klarer å integrere Danmark. Da sammenslåingen med Elixia og Sats ble gjennomført var ikke alt fryd og gammen. Vi har kommet en lang vei, men må først vise suksess i Danmark før vi tar steget ut av Norden, sier Maurstad.

– Vi kommer ikke til å gå organisk inn i land utenfor Norden, vi kommer til å kjøpe ting. Vi er nå topp fire-fem i Europa på trening, så vi har en skala som ikke så mange klarer å matche, legger han til.

Gir seg etter ti år – ikke motivert for ny fase

Tirsdag meldte selskapet at den norske konsernsjefen Olav Thorstad slutter i Sats Group etter mer enn ti år i bransjen. Thorstad velger selv å gå av som konsernsjef.

– Jeg har fått vært med å profesjonalisere en bransje og bygge et av Europas største selskaper i vår industri, strømlinjeformet selskapets drift og hatt vekst på alle områder, sier Thorstad til DN.

Sats Group eies av Altor Fund III og Tryghedsgruppen. Eierne jobber mot en børsnotering av selskapet.

– Når vi nå går inn i en ny fase med ekspandering i utlandet og børsnotering, så er det noe man må forplikte seg til i en lengre periode. Denne fasen er ikke nødvendigvis den som motiverer meg mest. Det har jeg vært ærlig om i dialog med eierne, og vi er blitt enige om at en ny person nå overtar min rolle, sier Thorstad.

Børsnoterer i 2019

Altor ønsker å børsnotere selskapet om et år.

– Vi planlegger børsnotering i andre halvår 2019, sier Maurstad.

– Vi har kjøpt Fitness DK i Danmark i sommer og ønsker å få på plass en ny konsernsjef som blir varm i trøyen før vi gjør en børsnotering, legger han til.

– Hva er grunnen til at dere børsnoterer og ikke selger til en industriell aktør eller et annet oppkjøpsfond?

– Jeg tror Sats egner seg godt som børsnotert case, men hvis det kommer en industriell kjøper så skal vi se på det. Det går såpass bra at jeg har ikke noe imot å sitte et par år til. I en børsnotering er det enklere for oss å sitte lengre, sier Maurstad.

– Over gjennomsnittlig intenst

Hugo Maurstad har forståelse for at Thorstad slutter etter flere år som sjef i et Altor-eid selskap.

– Det har vært en intens toppstilling hos oss i lang tid. Vi er aktive eiere, på godt og vondt. Vi er dypt involvert og relativt ambisiøse på hva som er mulig å få til, vi setter i gang nye initiativ, sier Maurstad.

– Når man gjør store endringer tar det på. Det er litt over gjennomsnittlig intenst å være toppleder i et av våre selskaper, legger han til.

Sats Group leverte en ebitda på 465 millioner kroner i 2017, en økning på 33 prosent sammenlignet med 2016. Driftsinntektene endte på 3,25 milliarder kroner i 2017, en vekst på fire prosent sammenlignet med fjoråret.

Den positive utviklingen har fortsatt inn i 2018. Sats Group har, etter sommerens kjøp av Fitness DK, cirka 240 treningssenter i Norden og mer enn 660.000 medlemmer.

Bidrar i overgangsfase

Arbeidet med å finne Thorstads etterfølger er i prosess og Thorstad vil fortsette i selskapet i en tid fremover for å sikre kontinuitet.

Samtidig skal han bidra på prosjekter hos andre av Altors porteføljeselskaper, heter det i pressemeldingen fra Sats.

– Dette er dyktige eiere som jeg vil ha dialog med videre fremover også. Jeg har valgt å ikke se på alternativer for meg selv før jeg har fullført jobben jeg nå står i, så det skal jeg etter hvert bruke litt tid på å finne ut av, sier Thorstad.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– En ny epoke innen falske nyheter er i gang
Før var det USAs politikere som var offeret, nå gjelder det hele verden, mener analytikeren Susan Etlinger.
01:24
Publisert: