For cirka et halvt år siden strakte Espen Aune armene i været og jublet for tittelen "Norges sterkeste mann".

Det vil si: Venstrearmen klarte han ikke strekke ut ordentlig, albueleddet ville ikke rette seg ut.

 

- Vi fant tre forholdsvis store beinfragmenter(splinter) som lå løst i albuen. De har blitt revet opp en eller annen gang i løpet av de siste årene, sier Aunes fysioterapeut Bendik Johannessen til DN Aktiv.

Muskler sterkere enn bein
Den foreløpige teorien er at musklene og senene i kroppen er så sterke at de har revet av beinfragmenter på benet de er festet til. Vanligvis er det musklene eller senen som ryker først under ekstrem belastning - ikke beinet.

- Dette er noe av det mest ekstreme jeg har sett, påpeker Johannessen som legger til at helsepersonell må være åpen for at det som er standard innenfor helse og skader, ikke er standard innenfor ekstreme treningsmiljøer.

Muskel- og seneavrivninger kan forekomme når personer begynner å trene tøff styrke og progresjonen for muskulaturen er for rask til at senevevet får tid til å tilpasse seg samme belastning. Muskulatur utvikles normalt raskere enn tilhørende senevev opplyser fysioterapeuten.

 

- Trykket fra musklene blir så stort at det river musklene fra senefestet. Hos Aune som har trent opp en gjennomsolid kropp over ti år, så er kjernevevet så sterkt at det har holdt under ekstreme belastninger, sier Johannessen.

Folk har mye å lære
Han mener folk flest har mye å lære av Norges sterkeste selv om han nå er operert og er under opptrening.

- Det er lett å bli motivert til å trene enda mer og enda hardere når man først har fått god styrkeframgang. Det trigger mange til å gi litt ekstra. Plutselig ryker et eller annet. Aune har vært veldig bevisst på ikke å gape over for mye fort, og har brukt 10 år der jevn og fin progresjon på belastningen har vært nøkkelen.

Sliter du med løfteteknikken? Slik gjør du det IKKE

- Slurver under styrketrening
30-åringen mener mange er flinke til å lytte til sin egen kropp under utholdenhetstrening, men slurver fælt under styrketrening.

- Veldig mange er opptatt av konkret antall repetisjoner og antall sett, og er ikke flinke til å føle på "musklenes dagsform". Mange har mye å lære. Vi merker stor pågang etter feiltrening i styrkestudioene i tilfeller hvor folk er mer opptatt av å få opp vektene, fremfor 'hvordan' de får opp vektene, sier Johannessen som har behandlet alt fra fotballspillere til ekstreme kroppsbyggere.

Bli kvitt "hverdagsvondt"
Mye forskning har vist at styrketrening har enorm effekt på eldre mennesker. Johannessen sier alle har godt av å pakke på seg mer muskler, og trene tøffe vonde økter - hvis kroppen er klar for det.

- Det er veldig tydelig på behandlingsbenken hvem som tåler mest. Hvis du trener (mye) nok og riktig symmetrisk styrke (trene alle muskler like godt) så blir man kvitt mye "hverdagsvondt" som rygg- og nakkeplager.

 

Høy smerteterskel
Fysioterapeuten har bemerket seg at mange av de som kjører (man) tøffe økter i strongmannmiljøet i Trondheim har en usedvanlig høy smerteterskel.

- Dette er kan være en refleksjon av at de mentalt sett har en voldsom "toughness" i seg. Gjennom treningen bryter de ofte barrierer og innstiller seg mer på hva de skal klare, enn å tenke på smerten de opplever under trening. Og de er også gode på å skille det de kaller "god smerte" og "dårlig smerte". Hvor den ene er normal syresmerte man må tåle under trening for å bli bedre, og det andre er smerte som kan føre til skader som man bør unngå.

- Det er oppsiktsvekkende hvor mye for eksempel Espen Aune tåler av tidvis smertefull muskulær behandling. De fleste vrir og bærer seg, mens han ligger nærmest bare og slapper av.Les også: Jakter intenst på drømmekroppen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.Les flere treningssaker på DN Aktiv

Blir frisk med tøff trening

Muskelstyrke hele livet

Kom i form med DN Aktivklubb