En økning på 10 pulsslag per minutt øker risikoen for å dø av hjerteinfarkt med 18 prosent hos kvinner under 70 år. Hos menn øker risikoen med 10 prosent, viser en studie fra K.G. Jebsen – Senter for hjerteforskning ved Det medisinske fakultet, NTNU.

Forskerne har brukt data fra 50.000 personer gjennom Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT).

Hvilepulsen sentral

- Hvilepuls har fått lite oppmerksomhet i forhold til kolesterol, blodtrykk og andre risikofaktorer for hjerte- og karsykdom, sier Javaid Nauman ved K.G. Jebsen – Senter for hjerteforskning ved Det medisinske fakultet, NTNU.

- Endring i hvilepuls over tid kan si mye om risikoen for tidlig død, understreker han.

I sommer forsvarte Nauman doktorgraden sin om hvilepuls, fysisk aktivitet og levealder.

Forskerne i Trondheim fant at lav hvilepuls henger nøye sammen med hvor god kondisjon du har og er en sentral faktor for å oppnå høy levealder. Studien er nå til vurdering for internasjonal publisering.

Normal hvilepuls

Hvilepulsen vår ligger vanligvis mellom 60 og 70 slag i minuttet. Den er veldig avhengig av livsstil og fysisk aktivitet. Personer som har veldig høy hvilepuls kan få den ned med trening.

Les også: Vant over døden

- Topputøvere innen utholdenhetsidretter som sykling og langrenn ligger ofte mellom 35 og 50 slag per minutt. Den tidligere toppsyklisten Eddie Merckx hadde en hvilepuls helt nede i 30, forteller Javaid Nauman.

Aktive menn har i gjennomsnitt en hvilepuls på 69, mens inaktive ligger på 76. Hos kvinner er tallene 74 og 78.

Varsko ved 85

- 85 slag i minuttet er veldig høyt, og betyr at man er i høyrisikogruppen for alvorlig hjertesykdom. Det er en del individuelle forskjeller, men det positive er at du kan påvirke mye med en sunn og aktiv livsstil, sier NTNU-forskeren.

Sjekk om du har normal hvilepuls

Han anbefaler folk å sjekke hvilepulsen en gang i blant: - Sitt ned og ta det helt med ro i 10 minutter. Har du ikke pulsklokke, så hold pekefinger og langfinger mot halspulsåren, og tell slagene. Enten ett minutt, eller i 30 sekunder multiplisert med to.

- Gjenta gjerne dette etter et par dag er for å være sikker på at du finner hvilepulsen din mest presis, sier Javaid Nauman.

Slik steker du perfekt biff  

Løper for harde livet

<b>- Intervall best for hjertet</b>

Mesterkokkenes oppskrifter til jul: Hellstrøms ribbe og Skeies juletorsk ...og mye, mye mer  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.