Energidrikkker med høyt koffeininnhold, som Red Bull, Rockstar, Monster og Full Throttle, er veldig populære blant tenåringer og unge voksne.

Forskere fra University of Texas Health Science Center i Houston og University of Queensland i Australia har undersøkt innholdet i ulike energidrikk-merker. Gjennomgangen av en rekke vitenskapelige studier, fikk dem til å stille spørsmålstegn ved både effekten og den helsemessige konsekvensen av energidrikkene, skriver New York Times.

Forskerne advarer
Forskerne merket seg at energdrikkene inneholder store mengder koffein. De advarer om at noen person kan reagere negativt på dem, og at inntak kan få dramatiske - og i verste fall livstruende - utslag på blodtrykk, puls og hjernefunksjon.

Forfatterne av studiene skriver at det er fire dokumenterte tilfeller av "koffein-assosiert dødsfall, samt fem separate tilfeller av kramper forbundet med forbruk av energi / kraftdrikker".

Ifølge andre rapporter døde en sunn og frisk 18-åring under basketballspill etter å ha drukket to bokser med Red Bull. Det er også rapportert om fire tilfeller av "mani" hos personer med bipolar lidelse, ifølge New York Times.

Langtidseffekter?
- Fordi tenåringer og unge voksne, både idrettsutøvere og ikke-aktive, konsumerer store mengder energidrikker, må vi finne ut om langvarig bruk vil slå ut i skadelige effekter senere i livet, skriver John P Higgins i The Mayo Journal.

Forskerne skal nå se nærmere på de langsiktige effektene i forhold til en rekke sykdommer relatert til lever, hjerte- og karsykdommer, insulinresistens og diabetes.

- Energidrikkene inneholder en rekke ingredienser som vi vet altfor lite om når de er i kombinasjon med hverandre. Vi kan spekulere rundt en masse mulige problemer, men vi vet foreløpig alt for lite, sier medforfatter Try D Tuttle.

Han oppfordret Food and Drug Administration om å regulere energidrikk-markedet i forhold til merking av produktene

- Kan ende katastrofalt
Kevin A. Clauson, doktor i farmasi ved Nova Southeastern University i West Palm Beach, Florida, som tidligere hadde gjennomgått sikkerhet rundt energidrikker, sier at hans viktigste bekymringer er «mengden av koffein, som kan være skadelig spesielt til personer med en pre-eksisterende kardiovaskulær abnormalitet"

- Effektene av disse drikkene i kombinasjon med alkohol kan få katastrofale konsekvenser, sier Clauson

For en idrettsutøver som driver intens trening, kan høye doser av sukker i energidrikker svekke opptaket av væsker og føre til dehydrering, skriver forskerne.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

Slik trener du bort det farlige magefettet

Tallet som avslører kondisen din

Kom i toppform på 90 dager (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kom i form med DN Aktiv og Flytsonen