Det finnes ingen enkel oppskrift på drømmekroppen. Det som får Dorthe Skappel slank og stram er ikke det samme som hjelper Pia Tjelta.

Personlig trener Tore Vik vet mye om det. Han er en av Norges mest kjente og populære PTer.

Stor pågang
Etter å ha forandret Dorthe Skappel til en gaselle, Christine Koht til en slank atlet og Pia Tjelta til Norges mest sexy kvinne, er kundelisten blitt lang.

Mange vil ha drømmekroppen. Noen “bestiller” armer, bein og skuldre som Jennifer Aniston eller bena til Skappel.

 

- Jeg tar alltid en prat med kundene før vi lager et treningsprogram. Heldigvis er det bare noen få som kommer med direkte bestillinger. Da forsøker jeg å få vedkommende til å forstå at skjønnhet er en glød som kommer av overskudd og god helse.

-Jeg kan gjøre mye for å senke fettprosent, stramme kroppen og bygge muskler, men å kopiere andres kropp kan jeg ikke, sier han.

Ingen enkel oppskrift
Noen vil trene hver dag, opptil flere ganger om dagen, og sulte seg for å få bikinikropp.

- Jeg har ingen tro på slike kurer og overdreven trening. For mye, for voldsomt, for fort er ikke bra. Tvert imot. Det som fungerer er å komme på et platå du kan klare, både med hensyn til hvor ofte, matvaner og livsstil, forklarer Vik.

For Dorthe Skappel betød det korte turer med hunden og mye styrke. Pia Tjelta sverger til yoga

Les mer: Bli 10 år yngre med trening

Det finnes allikevel noen retningslinjer som gjelder de fleste.

- En kombinasjon av styrke, kondisjon (jogging og intervall) og Yoga eller stretching for indre stabilitet er optimalt. Hvor mye vekt du legger på de ulike treningsformene er individuelt, og betyr ikke så mye. Det viktigste for å nå drømmekroppen er disiplin, planlegging, gjennomføring og variasjon, forteller han.

Kunsten å spise riktig
Kosthold har svært mye å si, ifølge Tore Vik.

- Igjen handler det om å tilpasse kostholdet etter hvem du er. Hver må bli det beste de selv kan bli. For noen handler det bare om å spise mindre porsjoner, som det gjorde for Christine Koht. For andre handler det om å legge om kostholdet helt, men det må være realistisk, og ikke en kortvarig kur.

- Å bli tynn som modellene i bladene er ikke noe mål. +/- 5 kg burde ikke spille noen rolle, så lenge du koser deg med maten. Dorthe Skappel slanket seg til Gullruten med gourmetmat, forteller han.

- Ta bilder av maten
De fleste er flinke til å lure seg selv i kostholdet. Tore Vik råder kundene til å ta bilder av all maten de spiser en periode, med mobilkameraet.

- Da er det lettere å finne kalorifellene. Om du ikke vil ta foto, kan du skrive ned hva du spiser i en liten dagbok.

Les også: Kom i toppform på 90 dager

Trening kan man kontrollere på samme måte.

- All fysisk aktivitet er bra, så skriv ned hver gang du går ti eller femten minutter. Kanskje går du mye mer enn du tror? Sitter du for mye stille, kan du forsøke å endre noen vaner. Hvis du liker å sitte på kafe med venner, kan dere heller avtale å gå fra kaffebar til kaffebar, dele på en kaffe hvert sted, og prate på turen. Det er både hyggelig og sunt.

 

Venne-boikott
Tore Vik merker at mange sliter med å holde seg til nye trenings- og kostholdsvaner når familie og venner saboterer med kaker, desserter og andre fristelser.

- Drømmekroppen er en tøff jobb. Du selv må ville det sterkt for å holde disiplinen og kunne gjennomføre det Å være for tøff nytter ikke, da blir du bare sur, lei og deppa. Det gir jo ingen glød.

- Det er mye mer sexy å ha noen kilo for mye og glød enn slank og grå, så gi deg selv littegrann slakk i for eksempel helgene, men ikke mye. Involver en god partner eller PT som kan være din samtalepartner når det butter. Selv har jeg kundene mine på tråden når de føler at de trenger hjelp, sier han.

Nøkkelordene er energi – glød – kosthold – overskudd. Sett deg delmål og få 20-30 minutter daglig aktivitet kombinert med to til tre ganger trening per uke.

- Alle kan få sin drømmekropp, men på vei til den bør kroppen være glad og fornøyd, avslutter han.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

10 veier til suksess med treningen

Effektiv trening som brenner kalorier

Koster flesk å finne formen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik når du dine treningsmål - bli med i DN Aktiv Klubb