Den såkalte "steinalderdietten" er beslektet med lavkarbodietten, men er ikke like streng. Den innebærer at man spiser lite karbohydrater, moderate mengder protein og fettrik mat.Typisk steinalderkost består av kjøtt fra vilt, frukt og grønnsaker som er minst mulig bearbeidet og ubehandlede nøtter, oljer og frø. Du skal holde deg unna brød, poteter, ris og brus.

Filosofien er å spise slik menneskene gjorde før jordbruksrevolusjonen.

Begrunnelsen for dietten er at menneskets gener har utviklet seg i et helt annet miljø enn dagens, og at den kulturelle utviklingen har gått for fort til at genene har kunnet tilpasse seg.

- Steinalderdietten bygger på to fundament: Vi er genetisk disponert for å være rovdyr og jegere, dessuten har vi ikke endret oss nok til å tilpasse oss et mer moderne kosthold. Jeg stiller meg sterkt kritisk til den tenkningen, for like sikkert som vi er "jegerfolk" er at vi har felles opphav som sjimpansene, og de er 90 prosent vegetarianere, sier ernæringsprofessor Birger Svihus ved Universitetet for miljø- og biovitenskap i Ås til DN Aktiv.

- Kan bli for ensidig
Det som er positivt med steinalderdietten, er at den ikke er like negativ til karbohydrater som lavkarbodietten, påpeker han.

- Denne dietten aksepterer karbohydrater så lenge det ikke kommer fra korn og stivelse, så du kan godt få i deg en halvkilo frukt og grønnsaker på en dag. Er du kreativ nok kan du få i deg masse karbo gjennom et steinalderkosthold. Overforenklet betyr dette at du generelt vil ha større frihet til å "kjøre på" i treningen, sier Svihus.

 

- Men likevel er det en større utfordring å få i seg mye carbs gjennom frukt enn gjennom kornprodukter, legger han til.

Birger Svihus er redd for at dietten kan bli for ensidig over tid:

- Etter mitt syn er det viktig med et variert kosthold hvor man får i seg alle næringsstoffene for å få maksimal treningseffekt, og jeg er litt usikker på om steinalderdietten dekker dette behovet, sier han.

I morgen: Les hvordan blodtypedietten påvirker treningseffekten

Les også: Han trener som et steinaldermenneske

<b>Fettrik diett gjør deg mindre utholdende</b>

<b>Sommermaten som demper sulten</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.