Kaldgufset fra Sibir inntar nå store deler av Norge. Er man på rekonvalesens etter en forkjølelse eller andre lette plager, skal man være ytterst forsiktig når man trener i dagene som kommer.

- Det skal svært lite til for at man pådrar seg noe verre som sitter i lenge, forteller Thor Arne Grønnerød, sjefslege ved Klinikk for allergi og luftveissykdommer, til Langrenn.com.

Beskytt bihulene
På treningstur i bitende kulde bør bihulene beskyttes. Når bihulene nedkjøles, øker irritasjonen i de øvre luftveiene og nedover i systemet. Dette disponerer etter sigende for infeksjon, og spesielt forsiktig skal man være hvis nesa begynner å tetne til.

”United Airways”, de øvre og nedre luftveiene, er blitt et etablert begrep i internasjonale medisinske fagmiljøer:

- Det er mange fellestrekk og reaksjonsmåter i slimhinnene i de øvre og nedre luftveiene. Man puster mest gjennom nesen, og begynner man å bli tett i den skal man være forsiktig i kulden.

- Min beste anbefaling for alle som vil trene i kulden og har antydning til slim i nesa, er å skylle nesa godt med saltvann før man legger seg. Skyll så mye at du må stå over vasken, sier Grønnerød.

Varme klær
Det er viktig å kle seg godt. Tester på luftveiene til idrettsutøvere viser at man tåler kald luft ned i lungene bedre hvis klimaet rundt er varmt. Grønnerød har testet skiløpere sommerstid på tredemølle der personene har pustet inn luft på minus 20 grader. Sannsynligheten for plager viste seg å være mindre.

- Dette er et godt eksempel på at en bør kle seg så godt en klarer. Jo varmere klær på kroppen - og spesielt hode, hals, og øvre overkropp - jo bedre er det for luftveiene.

- Blir man ”herdet” hvis man oppholder seg mye ute i kulden?

Glem "kuldeherding"
- Nei, snarere tvert i mot. De første testene som ble gjort på dette her var av svenske skiløpere i de dype skogene i Mellom-Sverige. Der er det mye kaldt og det viste seg at luftveiene plages mer når det er kaldt i en lengre periode.

- Bør en være mer forsiktig i sprengkulde nå i november enn i sprengkulde i februar?

- Det er det vanskelig å svare på, men det gjelder det samme hver gang det er kaldt. Kulde over lengre tid er negativt for luftveiene, men det er nok et poeng at man tidlig på vinteren ikke helt har vendt seg til hvordan luftveiene fungerer i kulden, sier sjefslege Thor Arne Grønnerød

På Langrenn.com kan du lese hele saken og få mer kunnskap om nedkjølte luftveier og kuldegrenser for trening

Les mer på Langrenn.com: Her er det en meter snø

Kvinnelangrenn nede for telling (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.