Hensikten med testing er flere. Hovedgrunnen til at idrettsutøvere og mosjonister tester seg er for å ha kontroll på prestasjonsutviklingen. En dårlig test kan på et tidlig stadium avdekke feiltrening, og utøveren kan justere treningen. I tillegg kan testing brukes som motivasjon/målsetting og intensitetsstyring når en for eksempel tester maksimal hjertefrekvens.

- For mosjonister som løper og svømmer er konkurranser den beste testen, mener Espen Tønnessen, Olympiatoppens fagsjef for trening.

 

Men i langrenn og sykling kan en ikke bruke tiden fra konkurransen som et mål på om en har hatt fremgang eller tilbakegang da de ytre forholdene kan påvirke konkurransetiden svært mye.

- I disse idrettene kan en heller se hvor høyt en havner på resultatlisten i forhold til foregående år - prosentvis og absolutt - eller i forhold til merkekravet i Birken, påpeker Tønnessen.

For å kunne kontrollere prestasjonsutviklingen jevnlig må en også bruke andre tester.

Toppidrettsutøvere tester sitt maksimale oksygenopptak og gjennomfører laktatprofiltester. Hos mosjonister kan dette bli for kostbart.

Da må en ta i bruk enklere tester som ikke er fullt så pålitelige.

Her er tre ulike kondisjonstester som gir deg god pekepinn på formen:

Test 1
Mosjonister som løper kan teste formen ved å gjennomføre en pulsprofil på tredemølle. Testen gjennomføres ved at utøveren løper 5 minutter på 8-9-10-11 og 12 km. i timen. For hvert 5 minutters drag registreres sluttpulsen og gjennomsnittspulsen (mest robust). Dersom gjennomsnittspulsen på ulik fart er lavere etter en treningsperiode er utholdenheten og formen blitt bedre. Det er ingen pause mellom hvert av dragene. Det vil si at farten skrus opp med 1km/t hvert femte minutt.

Test 2
Syklister som har sykkel med wattmåler kan gjennomføre en liknende test. Da gjennomføres fem minutter på 125-150-175-200 og 225 watt. Dersom kroppsvekten er den samme og pulsen lavere, er formen blitt bedre. For at ikke ytre forhold som vind og underlag skal påvirke testresultatet bør testen gjennomføres på en sykkelrulle.

Test 3
Testløp. Ved gjennomføring av testløp må en passe på at en gjennomfører testen under samme ytre forhold fra gang til gang. I sykling kan det være å sykle opp en bestemt bakke, eller i løping ved å løpe rundt et vann hvor løpsunderlaget er relativt likt fra gang til gang.



Andre tester:

Cooper-test
En av de aller enkleste testene man kan gjøre for å måle utholdenhet er Cooper-testen.. Man løper så langt man klarer på 12 minutter på flatt underlag. Resultatet er basert på hvor langt man kommer, samt alder. Se eksempel på resultattabell her.



Retningslinjer ved testing:

  • Gjennomfør testen på samme måte fra test til test (standardiserte testprosedyrer)

  • Gjennomfør testene på samme løpsmølle, sykkel og sted.

  • Gjennomfør testen på samme tid på døgnet.

  • Bruk lik oppvarming.

  • Gjennomfør testen med samme bekledning (sko, klær, etc)

  • De siste to dagene forut for testing bør ikke inneholde trening med stor belastning.

  • Unngå mat de siste 2-3 timer før testen. Drikk kun vann siste timen før testen.

  • Livsstilen bør ellers være normal (nok søvn, lik arbeidsbelastning på jobb / skole)

  • Ved testing utendørs bør en legge merke til hvordan vinden påvirker resultatet.


Kilde: Olympiatoppen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.



Les flere treningssaker på DN Aktiv

Rush for å teste kondisen på nett

- Skremmende dårlig kondis

Kom i form med DN Aktiv klubb