Sist helg ble Norges sterkeste kåret.

Konkurransen gikk ut på følgende: Trekke 15-tonns trailer 20 meter fortest mulig. Løfte runde steiner på 120-200 kilo. Og velte et traktorhjul på 510 kilo seks ganger på kortest mulig tid.

Espen Aune (30) vant.

Viljestyrke
- Det føles j...tungt, svarer han på spørsmål om hvordan det føles å drasse rundt på en semitrailer.

For det skal vel strengt tatt ikke være mulig?

- Det er utrolig hvor mye vilje og stahet har å si. Syra sprenger i hele kroppen, jeg føler ikke hendene mine, men det går likevel.

- Jeg frikobler hjernen og går tom i hodet bort til traileren og bare gjør det, forteller Aune til DN Aktiv.

Røslige foreldre
30-åringen er oppvokst på Kvål i Trøndelag, og karakteriserer foreldrene som røslige.

- Moren min er 180 cm. høy og faren min er heller ikke liten, sier muskelbunten på 133 kilo fordelt på 184 centimeter.

 

Biologien er nå en ting, trekke en trailer noe annet. Det har kostet Aune x antall treningstimer opp gjennom årene.

Som familiefar med full jobb ved siden av jakten på hinsides styrke, sier det seg selv at mannen må følge et stramt program. Maten koster mest – bokstavelig talt.

Spiser hver tredje time
- Jeg spiser hver tredje time og viker sjelden fra planen. Det koster penger, og kan være en byrde. Jeg kan for eksempel aldri gå på kino uten å ha med en proteinshake, forteller han, og legger til at han daglig inntar et sted mellom 6000-7500 kalorier.

Han spiser havregryn, kylling, karbonadedeig, biff, cottage cheese, frukt, ris, poteter og nøtter (usaltede hassel- og cashewnøtter). I tillegg en rekke proteinshaker daglig, samt kosttilskudd (proteiner, vitaminer, mineraler, kreatin, selolje og aminosyrer)

Aune jobber som salgskonsulent i Eniro Norge. En perfekt jobb for en som trener mye, mener han.

Full jobb – tøft program
- Jeg jobber fra 8-4, og sitter stille ved kontorplassen min hele dagen. Det koster lite energi, og jeg har med egen kjølebag med den maten jeg må ha.

Etter jobb spiser han middag før treningsøkten. Han trener 2:30-3:00 timer hver dag og følger et enkelt program: To dager i styrkestudio - en dag strongman-øvelser - to dager styrkestudio - en dag strongman-øvelse. Slik holder han på hele året.

I styrkestudioet kjører han kun 4-6 forskjellige øvelser.

 

Hvordan klarer du å oppholde deg så lenge på gymmen for så få øvelser?

- Det er flere sett og tunge sett. Det tar tid. Jeg kjører alltid oppvarmingsøvelser, begynner for eksempel med 100 kg i benken og beveger meg oppover til jeg er klar for den tunge serien som er mål for økten. Med solide pauser mellom går timene fort, forteller Aune.

Persen i markløft er 370 kg, knebøy 340 kg, og smal benkpress 260 kg.

- De viktigste muskelgruppene for strongman-øvelser er rygg, bein og skulderområdet. På gymmen trener jeg disse muskelgruppene, men når jeg kjører strongman-øvelser er det mest for å terpe teknikk. Kroppen er ikke laget for slike bevegelser og det må derfor terpes ofte.

Vil sykle Trondheim-Oslo
Norges sterkeste mann vil – kanskje ikke så overraskende - også gjennomføre Den Store Styrkeprøven.

- Har veldig sansen for Trondheim - Oslo, og skal gjennomføre det når karrieren er over.

- Hvem som helst kan ikke sykle 54 mil. En må planlegge, trene og utføre. Slikt virker appellerende, sier Aune til DN Aktiv.

30-åringen snakker meget varmt om mosjonsbølgen, og sier han har stor respekt for alle som har struktur nok i hverdagen til å jobbe, ta vare på familien og attpåtil få tid til trening.

Det finnes riktignok en del slappfisker på helsestudioene mener han.

- Rart at så mange sier de trener styrke, men knapt svetter inne på studioet.

- Når man først er på plass må en jo yte et arbeid og ta skikkelig i. Det er først da resultatene kommer. Det er da man trener styrke.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

Myter og fakta om styrketrening

10 veier til suksess med treningen

Kom i toppform på 90 dager (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Nå dine treningsmål - Meld deg inn i DN Aktiv klubb