Å kontrollere sultfølelsen er en stor utfordring for de fleste, og årsak til at de fleste mislykkes med slanking. Sulten påvirkes blant annet av lavt blodsukker, som gir signaler til hjernen om å pøse på med mer energi. Hvis du da griper etter en skive hvitt brød eller søt frukt, gjør du deg selv en bjørnetjeneste. Sukker og hvite karbohydrater stagger riktignok sulten og hever blodsukkernivået raskt, men vil etter kort tid gi motsatt effekt, og sulten melder seg igjen.

Du blir med andre ord dratt inn i en ond sirkel av overspising og sultfølelse.

Påvirker hjernen
Blodsukkeret påvirker både vårt intellekt, humør og aktivitetsnivå, og spesielt hjernecellene er avhengige av et stabilt blodsukkernivå for å kunne fungere optimalt.

Slik virker det
Hva er egentlig blodsukker? Inntak av matvarer med høy glykemisk indeks (GI) og glykemisk belastning (GB), såkalte raske karbohydrater, fører til store og raske svingninger i blodets insulinnivå. Raske karbohydrater er alt av sukker og hvitt mel. Over tid kan slike svingninger føre til at cellene får redusert følsomhet for insulin. Insulin er et hormon som ‘åpner’ cellene, slik at sukker fra maten vi inntak kan fraktes fra blodbanen og inn i cellene som behøver dem.

Insulinresistens oppstår når cellenes reseptorer ikke lenger reagerer som de skal på insulinet slik at glukosen (sukkeret) kan komme inn i cellene. Kroppen vil da kompensere med å produsere stadige mer insulin, og insulinnivået i blodet blir konstant forhøyet.

Fysisk aktivitet stabiliserer
Et usunt kosthold med mye sukker og hvitt mel, kombinert med lite fysisk aktivitet, kan gi stoffskifteforstyrrelser og overvekt. Begge tilstandene kan forebygges ved fysisk aktivitet og et sunt kosthold med lavt innhold av raske karbohydrater. Det er dessuten vist at kalsium kan fremme kroppens insulinfølsomhet og senke risikoen for bukfett.

Her er listen over matvarene som kan hjelpe deg å kontrollere blodsukkeret, så du får langvarig metthetsfølelse og god energi utover dagen. Trangen til usunt snacks vil automatisk bli mye mindre. Dette er dessuten typisk sommermat, så nå er det bare å fråtse i godsakene!

Havre
Pass på at det er ren havre uten sukkerholdige smakstilsetninger. Havre har høyt innhold av komplekse proteiner og gir langvarig energi. Pluss for høyt fiberinnhold.

Brokkoli, spinat og grønne bønner
Grønnsaker med lite stivelse, lite karbohydrater og høyt fiberinnhold er ideelt for alle og inngår derfor i nær sagt alle dietter.

Jordbær
En av få matvarer med søtsmak som ikke får blodsukkeret til å fyke opp og ned. Jordbær er også rikt på fiber og vann som metter lengre enn andre søte frukter og bær.

Laks og magert kjøtt
Høyt proteininnhold som ikke påvirker blodsukkeret lik karbohydrater. Laks er spesielt bra grunnet høyt innhold av hjertevennlige Omega-3 fettsyrer. Magert kjøtt inneholder dessuten krom, et mineral som regulerer insulinproduksjonen og hjelper kroppen å forbrenne karbohydrater.

Kanel
En relative ny oppdagelse er at kanel har en insulinlignende effekt og reduserer blodsukkernivået. Men, ikke ta mer enn en teskje per dag. For mye kan skade leveren.

(Kilde WebMD)

Les også: Drikker for mye vann

For høyt blodsukker?
Har du for høyt blodsukker på fastende hjerte om morgenen kan det tyde på Diabetes.

I 1998 satte Verdens helseorganisasjon (WHO) en ny terskelverdi for fastende blodglukose (blodsukker) på 7,0 mmol (millimol) per liter plasma.

Hvis man har målt fastende blodsukker to ganger, og det er 7 eller høyere begge ganger, vil man få diagnosen diabetes. Under 6 betraktes som normalt

I Norge har vi hatt en alarmerende utvikling av Diabetes-2, også kalt ‘aldersdiabetes’, eller livsstilsdiabetes hos en stadig yngre del av befolkningen. Sykdommen kan holdes i sjakk med riktig kosthold og fysisk aktivitet.

Glukosebelastning

En glukosebelastningsprøve tar to timer. Den som undersøkes, drikker en oppløsning med 75 gram glukose (druesukker) og blodsukkeret måles så to timer senere. Svaret vurderes slik i flg WHOs kriterier:

Verdien er 11,1 mmol/liter eller høyere: Du har diabetes. Andre blodprøver vil vise om du har type 1 eller type 2 diabetes. De fleste som oppdages i voksen alder, har type 2 diabetes.

Verdi mellom 7,8 og 11,1 mmol per liter: Du har forstadium til type 2 diabetes eller nedsatt glukosetoleranse.

verdi under 7,8: Normal glukosebelastningsprøve. (Denne verdien er noe høyere enn fastende blodsukker).

(Kilde: Folkehelseinstituttet)

Les flere saker på DN Aktiv

1 av 10 kan ha negativ effekt av trening (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.