Langløp krever god styrke i mage rygg. Å stake time etter time gir enorm belastning på overkroppen, og de siste årene har styrketrening blitt en integrert og viktig del av treningsplanen til eliteløpere og mosjonister.

Det nye laget Team SkiGo har en rekke sterke løpere med seg inn mot kommende sesong. Chris Jespersen, Arne Post og Johan Kjølstad er blant de mest kjente. Sistnevnte var med i spurten om Vasaloppseieren i år. Kjølstad som i en årrekke har vært på det norske sprintlandslaget har vært en av pionerene innenfor spesifikk styrketrening for skiløpere. Han blir sett på som en av de mest overkroppssterke løperne i verden. Til vinteren satser han tøft mot de store langløpene.

- Vi har prioritert styrketrening i hele oppkjøringsperioden. Vil også nevne at programmet også bestar av mye generell styrke av stabileringsmusklatur rundt skulderleddet. Jeg kombinerer slike øvelser med maks-styrke med vekter, sier Kjølstad som blant annet har vunnet VM-gull på sprintstafett til DN Aktiv.

Nedenfor er fem av de viktigste øvelsene han kjører frem mot vinteren. 

1. Armer/bryst/skulder: Utgangsposisjon er armheving i redcord/slynge. Gå ned som en armheving og før armene kontrolert ut til sidene som på bilde. Før hendene så tilbake foran hodet og opp i armhevingsposisjon igjen. Kroppen skal være strak under øvelsen. Ikke full strekk på albue. Gjenta seks ganger. Juster høyde på slynger etter nivå. Desto nærmere bakken jo tyngre.

 

2. Armer/rygg/skulder: Slynger i hoftehøyde, alt etter nivå. Heng etter slynger som kroppsheving med hode rett under slynge. Viktig å være strak/planke. Ta en kroppsheving for så å føre armene kontrollert ut til sidene og tilbake. Ikke full strekk på albue. Gjenta samme seks ganger.

 

3. Mage/rygg: Slynger må være lave. Fest begge beina i slynge. Stå i armhevingposisjon. Gå så langt bak du klarer samtidig som du går ned på albuer som på bildet. Her kan man lett oppgradere ved å sprike med beina. Da blir det enda mer belastning for rygg.

 

4. Mage/rygg: Samme som forrige øvelse, men med bare et bein i slynge. Gå bakover samtidig som du hever/sparker det løse beinet som et fraspark.

 

5. Armer/bryst/skulder: Hjerteformet armhevinger. Form et hjerte med tommel og pekefinger. Kjør armhevinger. Kjør evt med klapp i lufta hvis lett.

Les flere saker på DN Aktiv(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.