Mange undervurderer viktigheten av styrketrening og prioriterer kun utholdenstrening som langrenn, sykling og løping. Denne treningsformen er utmerket, men en kombinasjon kan gi deg enda bedre resultater og økt helsegevinst.

Stabil sving og lengre slag
Siden Tiger Woods sitt inntog i golfsporten på slutten av 90-tallet er styrketreningen blitt en viktig del av proffenes hverdag. Woods har med sin fantastiske fysikk, smidighet og psyke tatt golfen til et helt nytt nivå. I dag er det knapt noen proffer som tar lett på dette, da styrketrening vil gi en mer stabil sving, økt slaglengde og ikke minst forebygge skader.

- Det er ingen tvil om at styrketreningen er det viktigste i golf ved siden av teknikken selvfølgelig. I golf trenger man muskelstyrke for å slå ballen langt og stabilt, samt utholdenhet for å kunne holde på lenge, sier professor Jostein Hallén ved Norges Idrettshøgskole (NIH)

- Man trenger en idrettsspesifikk utholdenhet som man tilegner seg gjennom å spille golf. Løpe/ sykle vil kunne øke kondisjonen og det å være generelt godt trent vil virke positivt inn på prestasjonsevnen, men den direkte overføringsverdien er lav – så dermed er det viktig å trene spesifikt for å bli god i golf, forteller Hallén.

Skaderisiko og forebygging
Mange oppfatter nok kanskje golf som en forholdsvis rolig og bedagelig hobby, men i realiteten er det en kraftkrevende idrett som stiller store krav til kroppens fysikk. En god spiller akselerer køllehodet fra 0 til over 200 km/t på et kvart sekund.

- Når det gjelder skadeforebygging er det viktig å fokusere på korsryggen siden det er her de fleste skadene oppstår. Golf er en bevegelse som involverer rotasjon i svært mange ledd. I den forbindelse er det er viktig å se på hoftene - særlig med tanke på rotasjon i forhold til bevegelighet og styrke i en koordinert bevegelse. Dersom man ikke klarer dette kan man få en overbelastning på korsryggen siden den ikke er utstyrt med gode egenskaper for rotasjon, sier Ola Eriksrud, Universitetslektor NIH.

Rotasjonskreftene
Han sier at det er veldig viktig å finne et øvelsesbilde som utfordrer hoftene i rotasjon slik at man gjør kroppen rustet til å takle rotasjonskreftene.

- Svært mange styrkeøvelser har vært orientert rundt en bevegelse som omhandler fleksjon og ekstensjon som for eksempel knebøy. Finn isteden øvelser som utfordrer deg golfspesifikt. Rotasjonskast med medisinball med ulike diagonale mønstre, rotasjonsbevegelser i kabelapparater hvor man ikke låser hoften men lar den bevege seg, avslutter Ola Eriksrud.

Les også:
Menn ingen adgang

Slik unngår du skader

Advarer mot statisk styrketrening

Les flere treningssaker på DN Aktiv (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kom i form og bli medlem av Flytsonen