Frank-Idar Sande (39) fester en 14 kilo tung kjetting på hver side av en vektstang og gjør seg klar til benkpress. Han nikker og smiler til kundene som har funnet veien til Elixia på Sjølyst i Oslo.

– Folk spør hva annet jeg driver med når jeg forteller at jeg er personlig trener, sier han.

Her er super-PT-ens favorittøvelser
Frank-Idar Sande viser tre øvelser som trener hele kroppen.
01:57
Publisert:

Ikke alle er klar over at Sande, som er utdannet fysioterapeut fra Høgskolen i Oslo, har jobbet som personlig trener (pt) på fulltid i snart åtte år. Med 160 pt-timer i måneden, innkasserer han godt over en million kroner i årslønn og er en av treningskjeden Sats Elixias aller mest vellykkede personlige trenere, ifølge pt-sjef Atle Arntzen i Sats Elixia.

Må jobbe heltid

Fremover vil ingen få pt-jobb i Sats Elixia uten å forplikte seg til å jobbe som trener på heltid. Årsaken er rekordstor etterspørsel etter pt-timer, opplyser Arntzen. I år venter treningskjeden å omsette pt-timer for rundt 200 millioner kroner.

– Vi er ute etter at folk kun skal jobbe med dette, fordi de blir bedre når de får mer trening. I tillegg trenger vi personer som er produktive, sier han.

Men til tross for at nordmenn kjøper pt-timer som aldri før, er det langt fra alle pt-er som lykkes. Ingen får fastlønn, og trenerne må jobbe tusenvis av timer for å kunne bevege seg oppover stigen til de høyeste lønnssatsene i landets største treningskjede. Mange får sjokk, forteller Arntzen. Så mange som mellom 20 og 30 prosent kaster inn håndkleet i løpet av det første året.

– De klarer ikke løse salgsdelen av jobben som gjør at de får kunder. Da blir det veldig lite lønn, og så blir det vanskelig, sier han.

Lykkes ikke

Dette er et problem for Sats Elixia, som allerede mangler 150 pt-er, ifølge Arntzen. Han ser helst at trenerne klokker inn minst 100 timer med kunder per måned. I dag leverer en pt i gjennomsnitt 55 timer i måneden. Det utgjør en lønn på omkring 15.000 kroner før skatt, ifølge Arntzen.

– Vi opplever at de foreløpig lykkes i for liten grad i forhold til hva vi ønsker, sier han.

En trener på nivå 1 hos Sats Elixia har en fortjeneste på 200 kroner i timen pluss eventuell bonus (se faktaboks). For å kunne avansere til nivå 2, må vedkommende ha gjennomført 300 pt-timer. Her er timelønnen 250 kroner. Deretter må treneren ha gjennomført henholdsvis 2500 og 4500 pt-timer for å klatre videre til nivå tre og fire – hvis vedkommende har den nødvendige tilleggsutdannelsen.

– Er det ikke litt hardt og brutalt å kreve at en person skal forplikte seg til å jobbe heltid og samtidig ikke tilby fastlønn?

– Vi har forsøkt fastlønn i enkelte tilfeller. Da ser vi at folk roer veldig ned. De har ikke det fokuset som vi ønsker og er ikke fullt så mye på ballen. Det blir som en sovepute, mener Arntzen.

Heller ikke treningssenterkjedene Evo Fitness eller Stamina opererer med fastlønn for pt-ene.

– Det er slik bransjen er. Hos oss jobber du på provisjon. Klarer du å holde et visst volum, tjener du også gode penger, sier pt-sjef Jørn Stian Dahl i Stamina Group.

Kan få legelønn

Dahl mener mulighetene for pt-er til å tjene gode penger er bedre enn noen gang. Siden samme tid ifjor har omsetningen av pt-timer økt med over 60 prosent for Stamina.

– Pt-konseptene og -produktene har utviklet seg gjennom den økte etterspørselen. Vi tilbyr nå pt-timer for grupper med flere personer. Timen blir rimeligere for medlemmene, mens totalsummen blir høyere enn for timer med én til én. Dermed blir lønnen til pt-en også noe høyere, sier Dahl.

Atle Arntzen, pt-sjef i Sats Elixia. Foto:
Atle Arntzen, pt-sjef i Sats Elixia. Foto: (Foto: Øyvind Elvsborg)
Han tror muligheten til å påvirke egen lønn og arbeidstid er en viktig årsak til at mange velger å bli personlige trenere.

– Hvis det er noen yrker som varierer i lønn, så er det pt-yrket. Du kan tjene det samme som en lege, og du kan tjene mindre enn minstelønnen i Norge. Det kommer helt an på hvor mye du jobber, sier Dahl.

Må brenne for trening

På Elixia er personlig trener Frank-Idar Sande ferdig med treningsøkten sin. Han synes det er vanskelig å svare på hvorfor en så stor andel pt-er ikke lykkes i Sats Elixia, men forstår hvorfor mange legger drømmen på hyllen.

– En nybegynner har ikke så mange kroner i lønn i timen. Jobber du da 30–40 timer, går det ikke rundt. Mange får kanskje kalde føtter og stopper, sier Sande.

Han sier det er avgjørende å synes trening er gøy for å «overleve» i yrket.

– Å jobbe som pt er en veldig spesiell jobb. En kjøkkenselger kan kanskje gjøre det bra uten å være spesielt opptatt av kjøkken, dersom han er en god selger. Som pt er jeg produktet. Du skal leve videre med meg og kommer til å gjennomskue det raskt om jeg ikke er oppriktig interessert i trening, sier Sande.

Han understreker at pengene han tjener bare er en bonus.

– Hvis du vil bli pt på grunn av muligheten til å tjene mye, kommer du aldri til å lykkes.

Følg DN Aktiv på Facebook for nyheter og tips om trening og treningsbransjen.

 

Les også (DN+):

De sikre mastergradene dnPlus

Sluker halve Fondsfinans dnPlus

- På 45-årsdagen til kona ifjor, økte lånet vårt med nær 2,5 millioner dnPlus (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.