Førsteamanuensis Bent Rønnestad har sammen med sine kolleger ved Høgskolen i Lillehammer avsluttet en undersøkelse om hva nedtrapping av hard trening etter sesongslutt har å si for prestasjonen ved påfølgende sesongstart.

Syklister på høyt nasjonalt nivå ble delt inn i to grupper, en gruppe som ikke trente over terskel etter sesongslutt, mens den andre gruppen kjørte en ukentlig hardøkt frem til desember.

- Vi vet jo at det er praksis i mange miljøer innenfor utholdenhetsidrettene å ta det rolig, eller i alle fall trappe ned på hardtrening, når sesongen er ferdig. Vi vet fra tidligere studier at det er relativt lite som skal til for å vedlikeholde det maksimal oksygenopptaket over en begrenset tidsperiode, så vi ønsket å se nærmere på om et vedlikeholdsprogram førte til bedre prestasjoner ved sesongstart, sier Rønnestad til DN.

Gruppen som la inn en ukentlig hardøkt med intervaller på 5-6 minutters drag viste seg å stille til start med et bedre utgangspunkt. Altså, syklistene som tok det rolig fra sesongslutt til jul, klarte ikke ta inn forspranget fra sesongoppkjøringen startet for fullt i januar. Rønnestad mener mange tror at det er bra for formen å ta det rolig en periode, og at dette kan gi en fordeler når man kjører i gang igjen.

- På en 40 minutters prestasjonstest viste vedlikeholdsgruppen en prestasjonsfremgang på åtte prosent. Den andre gruppen viste to prosent forbedring. Ved å droppe hardtrening så vi en signifikant reduksjon på seks prosent i prestasjonen rundt juletider. Man har altså en del å ta igjen når man kjører i gang treningen ordentlig, sier Rønnestad som legger til at det ikke er snakk om mye trening for å vedlikeholde O2-opptaket.

Er dette også noe amatører kan dra nytte av?

- Ja absolutt. Å vedlikeholde oksygenopptaket krever ikke så mye tid. En hardøkt hver 7.-10. dag holder, sier Rønnestad.

Les også: Én dag med trening kan være nok

Kritiske til "terskeltrening"

Bestemoren i Norgestoppen

Den trente kropp (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.