10-20-30 er en ny form for intervalltrening som er utviklet ved Universitetet i København.

Metoden går ut på at du spurter i 10 sekunder, løper med moderat fart 20 sekunder, og så jogger lett i 30 sekunder. Slik skal man holde på omtrent en halv time.

I fjor sommer skrev DN Aktiv at forskerne i København skulle bruke nesten 1 millioner kroner på å finne ut hvordan man får maksimalt ut av treningen uten å bruke alt for mye tid.

- Vi har store forventninger til at 10-20-30 vil være effektivt og populært både for erfarne mosjonister og nybegynnere, sa professor ved Universitetet i København, Jens Bangsbo.

Gode svar
Nå har forskerne svaret: Metoden gir god effekt.

200 løpere mellom 25 og 55 år mosjonister ble i løpet av en syukersperiode satt til å enten trene vanlig aerob utholdenhetstrening, eller 10-20-30, skriver magasinet Mens Health som kaller økten for dansk trendintervall.

Etter syv uker, løp intervallgruppen en femkilometerstest i snitt ett minutt raskere i gjennomsnitt enn de som ikke trente 10-20-30.

- Mange mosjonsløpere opplever at de stagnerer og mister motivasjonen, ofte på grunn av tidsklemmen. Vi tror at denne nye form for trening både er morsommere og mer stimulerende enn lange løpeturer i et jevnt tempo, sa Bangsbo i fjor sommer.

Flyt-trening
Metoden som er benyttet, er i løpekretser godt kjent. Onsdag skrev DN Aktiv om såkalte flytøkter der man over lengre tid leker med farten, men aldri løper for fort eller for sakte.

- Dette skal ikke oppleves som veldig anstrengende og man skal kunne holde på lenge. Slik vil man på sikt øke melkesyretoleransen uten å bli for stiv, O2-opptaket, aneraobe terskelfart og kondisjonen som sådan, sier Evertsen.

Les saken her.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

Slik kommer du i sommerform på 7 uker

Test din nye makspuls på 1-2-3 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.