De er store stive og sterke, og er blant de råeste kampsportutøverne i landet. Men yoga er noe av det verste dem vet.

- Jeg startet med yoga fordi jeg har ganske begrenset fleksibilitet, sier Jack Hermansson, profesjonell MMA-utøver.

Den siste tiden har han oppdaget fordelene med å drive yoga-trening. Svetten siler og effekten er god mener han.

Klikk på bildet øverst i artikkelen for å se video fra timen!

- Ikke bare uttøying
- Det handler ikke bare om uttøying. Det er faktisk veldig bra statisk styrketrening og du trener egentlig all bevegelighet i kroppen. Pluss at du får god pusteteknikk. Så du får med deg alt når du trener yoga, sier han.

MMA er en fullkontakts kampsport - en slags blanding mellom bryting, boksing og jiu jitsu. Det krever uhorvelig mange treningstimer for å hevde seg i denne sporten. Allikevel, halvannen time på yogamatta er blant det mest krevende han er med på.

Se bilder fra yogatimen her

- Det begynner ganske rolig, og så blir det tøffere og tøffere. Til slutt er det veldig hardt. Mot slutten blir det mer avslappende, og når timen er ferdig føler man seg som et helt nytt menneske.

Store muskelgrupper
Yogaformen han er med på er veldig dynamisk, og det jobbes med store muskelgrupper.

- I tillegg til at du blir mykere og åpnere i kroppen og blir sterkere, så får du også trent litt kondisjon, siden vi bruker så mye dynamiske bevegelser og hele tiden er ut og inn av posisjoner, sier instruktør Stine Hegre.

Hun driver YogaUnião inspirert av yoga, capoeira og bjj (brazilian ji jutsu), og underviser på Frontline Academy i Oslo. Dette er et av Skandinavias største kampsportsentre og har mange proffe utøvere i blant annet MMA, BJJ og Muay Thai. Det siste halvåret har flere av utøverne begynt med yoga.

- Hva slags respons har du fått fra kampsportguttene som er med?

- De er veldig overrasket over hvor tungt det er. Det er mange som har en idé om at yoga bare er å sitte og meditere og puste. Og det finnes jo mange yogatyper, og det er mange menn som ikke er klar over at det finnes veldig fysisk utfordrende yogaformer. Så de blir ofte veldig overrasket.

Hva skiller timene dine fra tradisjonell yoga?

- Vi jobber mer med kontroll i overgangene idet vi flytter oss fra posisjon til posisjon, enn på selve posisjonene. Det fører til at man automatisk blir mer smidig i måten vi beveger oss på, men det handler overhodet ikke om ”å skulle krysse bena bak hodet” eller være mykest mulig.

Hvordan klarte du å få med guttene på dette?

- Tror det hjalp litt at samboeren min trener jiu jitsu og er godt kjent her på klubben. Han har fortalt selv hvor mye yogaen hjalp han da han hadde en prolaps i ryggen, og han brukte det for å bli sterkere i kjernemuskulaturen. Så hjalp det kanskje at han hang opp lapper hvor han truet med juling i guttegarderoben for å få de med på timen.

Det er stadig flere idrettsutøvere som velger yoga som alternativ treningsform. Den anerkjente ultraløperen Rich Roll som blant annet har gjennomført fem ironmandistanser på Hawaii på under en uke, mener alle idrettsutøvere bør trene yoga aktivt.

- Jeg mener at du som idrettsutøver har en svakhet hvis du ikke trener yoga. Du mangler muligheten til å forbedre toppytelsen, skriver han i et innlegg i magasinet Mind Body Green.

Han ramser opp fire fordeler med å drive med yoga:

- Du forbedrer styrken, balansen, fleksibiliteten og den mentale kontrollen.

Les hele innlegget her.

Se video: Her får de tøffeste guttene kjørt seg

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.