- Jeg må stå her, jeg må se på rumpa hans.

Klokken er 08.53, og Anne-Lise Patt (65) har inntatt sin faste plass på zumbatimen på Elixia på CC Vest i Oslo.

Nesten bare damer
Hun er ikke i tvil: Hun må ha øynene godt festet på trener José Hidalgo for å følge trinnene.

Rundt henne er salen fylt opp av kvinner i alle aldre som deltar i den siste store treningsfarsotten: zumba, dansetrening til latinamerikanske rytmer.

Bortsett fra Hidalgo er det én eneste mann i salen. Aller bakerst.

For mens menn ofte svetter alene på sykkelsetet, i skisporet eller med vektene i styrkerommet, strømmer kvinnene til gruppetreningene.

Men hvor god er treningseffekten - får vi jenter egentlig det vi betaler for?

Mangler forskning
- Godt spørsmål. Det finnes ikke mye forskning som sier hva slags treningsutbytte du får av de ulike gruppetreningskonseptene, sier Anne Mette Rustaden.

Hun er doktorgradsstipendiat ved Norges idrettshøgskole, og starter opp en doktorgrad på blant annet Bodypump , en verdenskjent type styrketrening i sal. Da vil hun få vite mer om effekten av akkurat den type trening. Men det finnes et utall forskjellige gruppetreningstimer.

- Mye er gøy, som er viktig, men hvor mye treningsutbytte det har er vanskelig å si. Se på zumba. Det er flott hvis alternativet er at du ikke gjør noe, sier Rustaden.

- Men spørsmålet blir: Hvor mye bevegelse er det, og hvor mye øker pulsen - eller står du bare og rister på kroppen? Variasjon er viktig hvis målet er å øke formen.

Klokken 09.03, Elixia:

Hofter og rytme
- Do you know what zumba is?

José Hidalgo ser seg rundt i den tettpakkede salen. Noen rister på hodet.

- But you know we are going to have fun for sure, sier José.

Fengende rytmer strømmer ut fra høyttalerne, tung bass fester seg til veggene. Det er hofter, vrikking, rulling med skuldre og intrikate trinn.

- Nice! sier José til smil og klapping. Selv er ikke den spanske treneren i tvil om hva som gjør at zumba og andre danserelaterte gruppetreninger er så populært: følelser.

 

- Når du føler deg bra, så trener du bedre. Jeg er overbevist om at folk blir i bedre form av zumba, sier Hidalgo, med treningsutdannelse fra Barcelona.

- Det betyr ingenting hvordan du ser ut eller hvordan du beveger deg. Alle kan gjøre det, og alle kan relatere til hverandre, sier Hidalgo.

Gruppeeffekt
Kan det være så enkelt som at gruppetrening og gode følelser faktisk gjør at du trener bedre?

Ja, mener Elixias produktansvarlig Johanna Fredriksson. Hun viser til en engelsk forskningsstudie fra 2009. Forskere på University of Oxford testet motstandskraften hos 12 roere, både når de trente individuelt og i gruppe.

De som trente sammen fikk utløst mer endorfiner, og tålte dobbelt så mye smerte som roerne som trente alene. Stadig flere forskningsstudier viser at fysisk aktivitet i grupper har denne effekten, ifølge forskningsleder Dr Emma Cohen.

Lykkefølelse

- Å trene sammen skaper en lykkefølelse, sier Fredriksson.

- Men i hvor mye bedre form blir du av zumba?

- Det er et godt spørsmål. Hvis alternativet er å sitte hjemme i sofaen, får du et utbytte av det. Folk som trener har ulike mål, det skal finnes noe til alle. Men er maraton målet, er kanskje ikke zumba det beste, sier Fredriksson.

Heller ikke Sats vil garantere et stort treningsutbytte fra dansetimer som zumba.

- Alle timene er ikke laget for høyest treningseffekt. Skulle de vært det, ville det vært benkpress og tredemølle på alle, og det er ikke gøy, sier produktsjef Halvor Lauvstad.

Gruppetreningskonseptene blir testet i Norge, Sverige, Danmark og Finland, før de rulles ut som et ferdig konsept. Det kan ta så lite som åtte til 12 uker fra idé til ferdig time.

- Er det lett å lage en time som er gøy, men med liten trenings-effekt?

- Ja, men er det noe gærent i det? Treningen skal være underholdende, og gi treningseffekt for målgruppen den er laget for. Effekten kommer an på utgangspunktet. Vi vil heller ha ti timer som folk bruker og synes er gøy, enn én supereffektiv time som ingen vil ha, sier Lauvstad.

Nervøse menn
Og det er ikke manglende treningseffekt som gjør at menn skygger salen, tror han.

- Ganske mange saltimer krever en viss evne til å flytte seg høvelig i takt med musikken. Jeg vil ikke si at menn har angst, men de er nok smånervøse for å gå i salen. Til og med jeg klarer ikke de vanskeligste timene. Og jeg har gått høyskole for å lære dette, sier Lauvstad.

Klokken 10.05, Elixia:

- Jeg følte meg som en full nordmann i Spania. Alle hadde armene opp, mens jeg hadde armene ned, ler Mailiz Dambrines De Ramecourt (37), på zumba for andre gang.

Sammen med Ingeborg Andrup (46) og Miriam Dørre (37) forteller hun hvorfor de velger zumba og andre saltimer.

- Mye glede
- Nå er endorfinene løs i blodet! Zumba er deilig hvis du er sliten, det frigjør energi, sier Ingeborg.

- Jeg liker å trene variert. Zumba gir både kondisjon og glede, det er gøy på grunn av musikken og rytmene, sier Miriam, opprinnelig fra Mexico.

Mailiz har tre barn under tre år, og de ukentlige gruppetimene betyr verdifull egentid. Så hvorfor velge en sal full av folk?

- Da jeg meldte meg inn her, trodde jeg at jeg skulle trene vekter og apparater. Jeg hadde en idé om at jeg var en individualist og ikke et flokkdyr. Men jeg har funnet ut at det er mye mer glede ved å trene i grupper, sier Mailiz.

De tre er samstemte i hvorfor de velger gruppetimer: Det er sosialt, man har en fast avtale , og det er gøy. Velvære og å holde seg i form er stikkord - ikke store muskler. Ingeborg mener kvinner velger grupper fordi de er mer sosiale enn menn.

- Jeg blir motivert og inspirert, du pusher deg selv mye mer når du er sammen med andre, sier hun.

- Men hvor stor treningseffekt har zumba egentlig?

Alle ser på hverandre.

- Du har ikke de store pulstoppene, men det er jevn intensitet, du svetter bra, og det er deilig, sier Ingeborg.

- Gøy
- Du kan selv høyne intensiteten hvis du vil. Det viktigste er at du kommer deg på trening fordi det er gøy. Skal du sitte stille eller røre deg? Og når du begynner å røre deg, vil du gjerne røre deg mer og mer, sier Mailiz.

- Får dere det dere betaler for?

- Definitivt, svarer Miriam.

- Ja, sier Mailiz.

- Mannen min sier også at det er vel verdt pengene. Du er så blid nå, sier han.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

Glem kaloriene - tenk nytt

Slik trener du bort det farlige magefettet

Kom i toppform på 90 dager (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kom i form med DN Aktiv Klubb