- Kulde, trening og nok kalorier er en god kombinasjon for alle som ønsker å gå ned et par kilo, sier Ine Wigernæs. Den tidligere toppløperen i langrenn har doktorgrad innen restitusjon, immunologi og fettforbrenning,

- Men skal du ha hjelp av kulden må du være ute. Du forbrenner ikke mer på en tredemølle innendørs i 20 grader selv om det rimer på vindusruta, sier hun.

Lange, rolige turer
Wigernæs har selv erf#229er med at en kald ferie med god tid til trening gir vekttap.

- Vi har hytte i Hemsedal, og der er det bitende kaldt i jula. På skistadion er det ofte 10 grader kaldere enn ellers i dalen, og selv om jeg ikke hadde intensjon om det - og fulgte juletradisjonene med god mat - gikk jeg ned et par kilo, forteller hun.

- Det er dessuten ganske godt for både folkehelsen og julestemningen at man spiser masse med god samvittighet. Kombinasjonen er optimal, påstår Wigernæs som anbefaler lange rolige turer med nok varm drikke i kulden – gjerne litt søtere/mer konsentrert enn vanlig.

- Dessuten bør du være i så god fysisk form at du klarer å holde intensiteten så høy og jevn at du holder varmen i 1-3 timer.

- Tropiske dyr
- Mennesker er tropiske dyr. Uten klær trives vi best i 33 grader, konstaterer forskningssjef ved SINTEF, Randi Eidsmo Reinertsen.

I kulden ”fyrer” kroppen mer enn normalt. Både for kald-, og for varm kropp forbrenner mer.

- Å gjøre samme fysiske anstrengelse, for eksempel løpe opp en bakke på en bestemt tid, krever ekstra anstrengelse både for en kropp som er for kald og for en kropp som er for varm. Den ekstra anstrengelsen krever ekstra energi som kroppen forbrenner, og det gir vekttap, sier Eidsmo Reinertsen.

Krever mer energi
Den kalde kroppen må bruke mer energi fordi kalde muskler, sener og ledd beveger seg mindre effektivt. Den varme kroppen setter i gang svetting og transporterer varmt blod ut til huden for å forebygge ytterligere oppvarming . Produksjon av svette og transport av blod gir spillvarme som etter en stund bidrar til ytterligere oppvarming.

- Hva med ekstrem kulde?

- Det er helt avhengig av hvor mye klær en har på seg. Hvis man er naken i et rom som holder 20 grader, begynner man å skjelve. Skrur man opp temperaturen til 28-33 grader føler man seg komfortabel, og skjelvingen opphører. Dette er den temperturen man etterstreber med riktig bekledning, slik at det mellom kropp og klær skal være 28-33 grader. Synker temperaturen føler man seg ukomfortabel og kroppen setter i gang skjelving for å produserer ekstra varme.

Reinertsen understreker at man ikke bør kle seg dårlig før man legger ut på treningstur i håp om å gå ned i vekt.

- Det fungerer ikke slik. Det er ingen vits i å kle seg for å fryse i håp om at skjelvingen skal føre til vekttap, forteller forskeren og utdyper;

Økt metabolisme
- Vekttap henger sammen med hvor mye sukker, fett eller proteiner vi forbrenner når vi øker metabolismen ved fysisk trening eller skjelving. . Ved moderat nedkjøling øker ikke metabolismen mer enn 2-3 ganger i forhold til under hvile. I fysisk arbeid kan metabolismen øke 10-40 ganger. Kapasiteten for økning avhenger av hvor godt trent du er.

Bjørn Dæhlie kunne øke energiomsetningen 45 ganger under tøff trening. Det er altså fysisk aktivitet som har aller størst potensial for å øke forbrenningen.

- Hovedbudskapet bør vel være at hvis en ønsker å gå ned i vekt, så er det viktig å ta på akkurat passe mye klær. Da orker vi å holde på så lenge at vi kan trene av oss de ekstra kiloene, sier forskningssjef ved SINTEF, Randi Eidsmo Reinertsen.

Les også: Betaler 100.000 kroner på luksus-trening

Ny studie: 4 minutter hardtrening er nok

Slik får du ung kropp med styrketrening (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les flere treningssaker på DN Aktiv