- En gang opplevde jeg at en kvinnelig idrettsutøver plutselig fikk et brudd i et ribbein mens hun gjorde situps. Det viste seg at hun var benskjør - uten å vite om det selv. Hardtrening kombinert med ekstreme kostholdsvaner kan tære på kroppen og skjelettet ditt, sier førsteamanuensis Monica Klungland Torstveit ved fakultet for helse og idrettsvitenskap på Universitetet i Agder.

Hun jobber også som konsulent for Kompetansesenteret for Idrett i Agder (KIA), og er ekspert på hardtreningens skyggesider.

- Trening er sunt, og det er heller ikke farlig å trene mye. Men hvis man trener knallhardt over lang tid uten å la kroppen restituere seg, samtidig som man får i seg altfor lite energi , da kan det fort "bikke over" fra det sunne til det usunne. Når lyst, glede og sunnhet blir byttet ut med tvang, tretthet og skader, da er det fare på ferde, sier forskeren til DN Aktiv. Denne helgen tar hun opp temaet på NIH Fitness Convention i Oslo.

Flere ber om hjelp
Kropp- og treningspresset har aldri vært større. Monica Klungland Torstveit kaller kroppskulturen vi lever i for "blikkets kultur".

- Bloggere og sosiale medier bidrar til det ekstreme kroppsfokuset, og ofte har ikke disse bloggerne kunnskap nok om det de tar opp. De legger ut bilder av egne avmagrede kropper og skryter av hvor mye de trener og hvor lite de spiser, og de samme bloggerne blir ofte forbilder for unge jenter og gutter. Dét gir oss en utfordring, sier Torstveit.

Flere enn før ber om hjelp fordi treningen tar overhånd. Det handler om treningsforstyrrelser, spiseforstyrrelser - eller en kombinasjon. Torstveit har inntrykk av at flere lider av ortoreksi ((overopptatthet av å leve sunnest mulig i forhold til trening og kosthold)) og megareksi (overopptatthet av å bli mest mulig muskuløs med minst mulig underhudsfett) i dag enn tidligere.

- Mange ofrer enormt mye for å få "den perfekte kroppen", men de fleste har ikke kunnskap nok til å vite at disse tilstandene kan ødelegge kroppen deres og gi varige mén, sier forskeren.

Når kvinner mister menstruasjonen, kan dette være et tegn på energiunderskudd. Menn kan av samme årsak få lavere testosteronnivåer.Ekstreme treningsmengder kombinert med lavt energiinntak kan over tid også gi tap av benmasse og utvikles til benskjørhet, tretthetsbrudd og forlenget skadetid.

- Innfør tunge og lette uker
- Hvis man trener mye, hvordan kan man hindre dette?

- Gjør som toppidrettsutøverne og periodisér treningen. Innfør tunge og lette uker. Det nytter ikke å kjøre knallhardt året rundt. I tillegg må man sørge for å få nok hvile, søvn - og ikke minst må man spise nok mat. Øker du treningsdosene må du også øke energiinntaket. Å lære seg mer om idrettsernæring kan være smart, sier Monica Klungland Torstveit.

Hun peker på at treningsavhengighet har likhetstegn med andre tvangslidelser og mange av de som rammes er perfeksjonister, særdeles ambisiøse og stiller svært høye krav til seg selv.

- Men i utgangspunktet kan treningsavhengighet ramme alle. Når treningen tar overhånd og blir det viktigste i livet ditt, når du får abstinenser hvis du ikke får trent, når du trener til tross for skader og sykdom og velger bort et sosialt liv på grunn av all treningen, da bør varsellampene blinke, sier forskeren.

Les også: - Livet dreide seg kun om trening, dop og mat

<b>Gikk på en kjempesmell</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.