Noe har skjedd med Christine Koht (43). Før: En frodig dame med myke former, i knallfargede kjoler.

Nå står hun foran speilet på Sats med yppige biceps under den rosa T-skjorten. Midjen er fast, skuldrene veldefinerte.

Se bildeserie:

Vi bli bjørnesterk
Bak henne står personlig trener Tore Vik (38).

– Mitt mål er å bli beinsterk. Bjørnesterk, sier Koht.

Hun har gått ned 25 kilo, fra størrelse XL til XS.

Noe har altså skjedd. Og hun sier hun aldri ville klart det uten Vik, personlig trener (PT) på Sats Oxigeno.

Stadig flere nordmenn sverger til PT-er når de skal gjøre noe med vedhenget etter julen, eller komme i form til halvmaraton: Sats melder om en omsetningsøkning på personlige trenere fra 17 millioner kroner i 2007 til 30 millioner kroner ifjor. Elixia har hatt en økning fra 12 millioner kroner til 58 milioner kroner i samme tidsrom.

Benpress 113 kilo
Men noen PT-er er mer populære enn andre. De drar kjendisene.

Tore Viks kundeliste inkluderer navn som Pia Tjelta, Janne Formoe, Mads Ousdal, Trond Espen Seim, Anders Baasmo Christiansen og Maria Mena. Hva er X-faktoren?

– Jeg elsker Tore. Han er så snill, han har bare kjærlighetsfibre i hele kroppen. Å være sammen med ham, er som å være på fest.

Christine Koht pumper benpress.

– Stopp litt nå, så legger vi på mer vekter, sier Vik, og øker til 113 kilo.

Se bildeserie:

Dorhe-trener
Han ble for alvor kjent da han fikk æren for programleder Dorthe Skappels «nye» kropp før Gullruten i 2005.

Siden har han blitt en yndling for både kjendiser og journalister. Han er en av dem vi ringer når vi skal fortelle lesere hvordan de skal gjennomføre nyttårsforsettene sine. Ikke alle mener dét er heldig.

– Alle som får folk til å bli glad i å bevege seg, har gjort en god jobb. Men når kjendistrenerne blir profilert, bør folk være klar over at det finnes mange PT-er der ute som har betydelig bredere utdannelse og større faglig bakgrunn, sier Anne Mette Rustaden.

Hun er stipendiat ved Fitness-senteret på Norges idrettshøgskole, som utdanner personlige trenere.

Men Atle Arntzen, produktsjef for personlige trenere i Elixia, mener utdannelse har lite å si for hvilke PT-er som blir mest populære.

– Det handler ikke om utdanningsnivå, men personlig egnethet og evne til å kommunisere. Vik har idrett grunnfag, bakgrunn som håndballtrener, kurs på Sats. Men det er uansett ikke dette som gjør at Christine Koht valgte ham.

Tores metode
– Jeg kaller det bare Tores metode. Den består av man ikke går på kur. Det handler om å leve et liv fylt av nytelse. Du kan spise saus med rømme og fløte og alt. Digg mat. Men alltid bare én porsjon, sier Koht.

Hun begynte å trene hos Vik for fem år siden. At hun skulle oppnå så stor endring, trodde ingen av dem da.

For bare to og et halvt år siden skrev Koht i A-magasinet at «Jeg klarer ikke flere pene, like mennesker. Det blir ikke en til av min kropp. Jeg må bare fortsette å være litt tykk på politisk grunnlag, med humper i rumpa og et trivelig gjeddeheng.»

– Hva skjedde?

– Jeg mente at mange blir helt like når de bygger. Men jeg vil jo ikke bli tynn, det har jeg aldri villet. Målet mitt er å få energi og gjøre fettet om til muskler. For meg som er på scenen hele tiden ble det mye å bære, en 25 kilos ryggsekk. Nå er det en helt ny opplevelse å stå på scenen, sier Koht.

Kulemesteren
Som ung trente hun mye, ski, turgåing, basket. Hun var kretsmester i kule.

Så dabbet treningen av, og en kjærlighet til cola satte spor. Her entrer Tore Vik historien.

En mann med mild sørlandsdialekt, og en klar filosofi: For å få til en livsstilsendring må du tenke helhetlig. Det tar tid. Og du må kose deg samtidig.

Kundene hans sier at han leser dem og ser an dagsformen. Han terper, oppmuntrer, roser. Setter realistiske mål som gjør at kunden opplever mestring,

Og han elsker sjokolade.

– Jeg tror mange liker meg fordi jeg er så glad i mat. Jeg elsker godteri. Og litt vin, sier Vik.

– Variasjon i mat og trening er viktig, det gir deg energi og gjør deg glad. Før en time kan kunden være lei og sliten, men når han eller hun kommer hjem skal han være kjempefornøyd, sier Vik.

Forskning viser at det å trene sammen med andre ser ut til å gi økt fysisk aktivitet, ifølge en rapport fra Kunnskapssenteret.

Vanlige mennesker
Vik understreker at det er hovedsakelig «vanlige» mennesker blant de 80 til 100 menneskene han trener – til tross for at det koster mellom 580 og 720 kroner timen.

– Det er mer og mer mannen i gata som bruker personlig trener, mange med stressende hverdager som trenger hjelp. Alle har forskjellige mål, og min jobb er å motivere. Å endre livsstilen er kjempevanskelig. Man må venne seg til nye rutiner. Samtidig skal man kose seg.

– Du er ikke sånn som skriker til kunden?

– Jeg kan skrike litt, men det er ikke «Slankekrigen USA», hvor folk skal brytes ned.

Så hvordan klarte Christine Koht det?

- Innmari vanskelig
– Det å forandre livsstil er som å slutte å drikke alkohol. Det er innmari vanskelig, sier hun.

Først gikk hun ned fem kilo. Så opp igjen. Så ned, før hun skled ut om sommeren.

Til slutt våknet konkurranse-instinktet. En av Viks kunder hadde klart å gå ned 13 kilo. Koht ville ikke være dårligere.

Hun begynte å føre matdagbok, og fikk resultater. Nå har hun begynt å smøre sunne matpakker og ringer hotell på forhånd for å sørge for sunne middager.

– Før spiste jeg alltid mye, eller var på kur. Jeg har prøvd alt, Fedon, kjernesunn familie, lavkarbo, Grete Roede, sier hun.

– Så hva gjør Tore Vik annerledes?

– Det handler om det som skjer her, sier Christine Koht og tapper seg på hodet.

– Det er sikkert like mange trenere som kan like mye som Tore. Men han gjør noe med deg, sier hun.

– Tore gir deg kongefølelsen.

Se bildeserie:

Les flere treningssaker på DN Aktiv

- Dropp fettskrekken

<b>- Varierte treningsøkter gir best effekt</b>

<b>Salgstrikset som gjør oss fetere</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kom i form med DN Aktiv Klubb