- Jeg hadde aldri forestilt meg at jeg kom til å jogge, men etter at jeg begynte med 4×4-trening har veien fra tanke til gjennomføring blitt relativt kort, sier den kjente programlederen Are Sende Osen (40) til DN Aktiv.

Han er premiereklar i kveld med den nye NRK-serien "Redd menige Osen" der han har fått kjenne på hvordan det er i Rekruttskolen, Hæren, Marinen, Befalsskolen, Luftkrigsskolen og i Luftforsvaret. Osen er militærnekter og ville prøve å forstå hva det er som får unge menn og kvinner til å risikere liv og lemmer for konge og fedrelandet.

Måtte under 96 kg
- Da turen var kommet til luftforsvaret fant jeg ut at jeg var for tung for å komme inn i et F16-fly, som jeg hadde lyst til å prøve. Da måtte jeg legge om og begynne å trene, sier Osen.

I et F16 må en veie over 60 og under 96. Er man for lett kan man risikere ikke å komme ned etter å ha blitt skutt ut i redningsfallskjerm. For tung, kan man treffe halevingen på vei ut.

God grunn til å trene med andre ord.

Løper 4x4
- Jeg oppsøkte NTNU-miljøet og begynte med 4×4-trening. Det har gitt kjempeeffekt på meg, påpeker Osen som siden i sommer har trent tre ganger i uken.

Han mener slik tøff intervalltrening er lettere å gjennomføre enn rolig trening fordi det er like tøft for alle, enten du er topputøver eller sofasliter.

- Poenget er at man skal presse seg. Jeg synes det er motiverende å tenke at dette er tungt for alle. Treningen er ”ekkel”, men går fort over, sier 40-åringen.

I januar i fjor veide Osen 107 kg. Da turen jagerflyturen var kommet veide han 93.

- De siste tre ukene gikk jeg på en selvkomponert lowcarb/lowfat-diett. Den bestod av kokte egg, lettkokt brokkoli, samt selleri. Jeg har aldri vært mer sur og gretten enn under den perioden, men jeg fikk nå flydd et F16. Anbefaler riktignok ingen den samme dietten, sier Osen.

10 % forbedring
NTNU-forsker Dorthe Stensvold hjalp ham med treningsopplegget. Hun melder om markant formstigning hos den premiereklare trønderen.

- Are trente to intervalløkter i uken (4x4) og en rolig økt på ca 45 min, sier hun til DN Aktiv.

- Vi testet ikke kondisjonen rett før han skulle fly. Men i desember, etter fire måneder med trening, hadde kondisjonstallet økt fra 43 (43 mL-kg-min) til 47 (47 ml-kg-min) Og det til tross for at vekten var tilbake der han startet.

Selv hevder Osen han merker godt at kondisjonstallet har økt.

- Alt har blitt lettere. Jeg har bedre humør, og kan ta meg en øl med god samvittighet. Trene skal jeg definitivt fortsette med, sier han.Les også:

<b>Mistet 15 kilo på 44 dager</b>

Lover rask formstigning på 7 uker

Treningen du bare MÅ ha (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.