- Jeg løper så lenge det er lystbetont og kroppen fungerer som den skal, sprudler 67-åringen.

Vera Nystad fra Søgne er ikke helt som andre 67 år gamle hjemmehjelpere.

Løpekarrieren hennes startet som 39-åring. Ett år senere ble hun rammet av maratonfeberen.

– I starten løp jeg kanskje ett eller to maraton i året, men etter at jeg fylte 55 år bestemte jeg meg for å teste hvordan kroppen taklet flere langløp. Jeg løper jo ikke så fort, men jeg løper mye og langt.

Hun løpetrener mellom 80 og 120 kilometer i uken, og treningsmengden hun legger ned er kun løping. Og hun gjennomfører minst ti løp i året.

 
















– Hvordan bør eldre trene hvis de starter i godt voksen alder?





Trappe ned som pensjonist
– Jeg har aldri trent styrke, jeg har aldri tøyd ut og jeg har aldri løpt intervaller. Jeg elsker å løpe langt og gjør det hele tiden, gjerne på asfalt. Men kroppen har taklet påkjenningene godt, jeg har unngått skader.

Everest Marathon er listet i Guinness Rekordbok som verdens høyeste maraton, med start 5364 meter over havet, nær Everest Base Camp i Nepal og målstreken på 3446 meter over havet. Men Vera Nystad taklet den tynne luften med glans da hun deltok i slutten av mai.

Hun fullførte på 8.55.50.

– Det var litt av en opplevelse og en stor utfordring. Det er jo det som er det fine med å løpe: Jeg får løpt, blitt svett, konkurrert med andre og samtidig reist omkring og sett mange nye steder. Når jeg blir pensjonist senere i år, må jeg nok kutte ned litt på reisingen, sier Nystad, som i dag jobber 70 prosent stilling som hjemmehjelp i Søgne kommune.

Alder ingen hindring
Ifjor løp hun ti maratonløp, i tillegg til noen 24-timersløp og 12-timersløp.

– Jeg løper en del lange løp, men ser ikke på meg selv som en ultraløper. Det er maratonløper jeg er. Rekorden 3.19 satte jeg som 50-åring, men som 58-åring løp jeg på 3.21.39, sier 67-åringen, som har registrerte verdensrekorder i 24-timers og 6-timers løp i 65-70-årsklassen og har blitt norgesmester i maraton i sin klasse flere ganger opp gjennom årene.

Hun anbefaler alle eldre å begynne med systematisk trening, så lenge de er friske.

– Det er ingen ting å være redd for. Jeg løp Everest Marathon sammen med to andre spreke voksne damer fra Norge, Oline Yksnøy (70) og Signi Henden Rusli (74), som fullførte på 16 timer – og det var den eldste av oss som taklet høyden aller best!

Til kroppen sier stopp
Så lenge du er frisk, går det fint an å begynne å løpe også etter fylte 60 år, mener hun.

– Er du usikker, start med å gå raskt og se hva kroppen tåler. Men jeg blir skremt over hvor mange på min alder som er så «gamle». Holder man seg i aktivitet, unngår man det, selv om jeg ikke vet om det er gener eller mye trening som holder meg ung, sier Vera Nystad.

Hun har fem maratonløp igjen på årets liste. Så blir hun pensjonist.

– Men jeg har ingen planer om å slutte med å løpe langt. Dette er en treningsform jeg brenner for og kommer til å holde på med helt til kroppen sier stopp.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.