Det er ennå ikke kjent hva som faktisk er årsaken til Alexander Dale Oens plutselige død. Obduksjonen kan ta lang tid. Det eneste man vet er at han døde av hjertestans, og Olympiatoppen-lege Ola Rønsen var sammen med Dale Oen hele dagen uten at 26-åringen ga uttrykk for noe ubehag.

- Vi kom hjem etter å ha spilt golf. Så hadde han en seanse med fysioterapeuten, og etterpå fortalte han at han bare skulle ta en dusj før de skulle samles til middag. Så ble han borte altfor lenge, sa Rønsen på en pressekonferanse i natt norsk tid.

Dødsårsaken er foreløpig et mysterium. Flere idrettsmiljøer har fått seg en trøkk.

- Nå venter vi foreløpig på obduksjonsrapporten, men det er klart at dette dødsfallet bekymrer oss veldig, sier langrennsgjengens sportssjef Vidar Løfshus.

Det har i lengre tid pågått en diskusjon om man bør innføre undersøkelser av alle idrettsutøvere for å kartlegge hjertesykdom, såkalt hjertescreening. Løfshus mener på generelt grunnlag at dette nå uansett bør bli tatt opp i skimiljøet.

- Vi må diskutere om vi må tenke nytt. Hvis vitenskapen tilsier at vi må teste utøvere enda mer så må vi selvfølgelig gjøre det. Dette må tas på alvor.

Men toppløperne blir uansett fulgt meget tett av leger og støtteapparat.

- Det er ingen obligatoriske screeningtester i skimiljøet, men løperne får all mulig oppfølging. Hva som skjer fremover vet jeg ikke. Nå må vi først få ordentlig svar på hva som har skjedd med Dale Oen.

Uansett kommer mener han miljøet bør være enda mer forsiktig med trening og konkurranse i etterkant av sykdom.

- Slike ting er viktige. Vi må alltid være flinke til å ikke sende løpere ut i konkurranser eller på trening før de er 100 prosent restituerte etter for eksempel en sykdomsperiode. Alle som driver utholdenhetsidretter må være forsiktig med å ville for mye for fort, sier han.

Langrennssjef Åge Skinstad mener ingen er i tryggere hender enn norske toppidrettsutøvere.

- Vi har et bunnsolid legeteam, men også støtteapparatet rundt har fått opplæring i hva dem skal gjøre hvis noe skjer.

I smøretraileren er det for eksempel en hjertestarter.

- Men vi håper selvfølgelig vi aldri får bruk for den, sier Skinstad.

Johan Kaggestad er sterkt preget av Dale Oens bortgang. Han har fulgt en rekke utholdenhetsmiljøer i lang tid.

- Jeg er ingen idrettsmedisiner, men ut fra treners synspunkt så er det klart dette bekymrer veldig. Dale Oen var Norges største gullhåp i London til sommeren. Det kom som et sjokk. Men dette skjer jevnlig, sier kaggestad som fort trekker inn det man før kalte legekort for å drive idrett.

- Man sjekket hjerterytme og gjorde undersøkelser på om utøverne kunne være disponert for noe. Det er alltid risiko for at noe slikt kan skje, men jeg mener det ikke er dumt å innføre noe lignende, eller en såkalt screening som man snakker om nå.

Han mener dette spesielt gjelder yngre utøvere og andre som trener hardt for å oppnå resultater. Toppidrettsutøvere er gjennomsjekket.

- Vi vet ennå ikke hva som har skjedd med Dale Oen, men uansett må dette være et signal om at å drive toppidrett er ekstrembelastning, og at det bør diskuteres om grundigere tester av flere bør innføres.

Les også: - Uhyre sjelden dette skjer

<b>Døde etter hjertestans</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.