De ti største it-butikkene på nett økte omsetningen fra 1,659 til 1,921 milliarder kroner fra 2004 til 2005, viser tall fagbladet It-bransjen har samlet inn. Det er ganske bra for en bransje som har rukket å bli relativt moden. Men veksten er svært ujevnt fordelt.

Listen viser at det er tre store vinnere og et par tapere. Prosentmessig vokste Netshop.no mest, selskapet som har Komplett-gründeren Svenn-Aage Lysebo ved roret. Hele 60 prosent vekst ga en omsetning på 145,1 millioner kroner, som holder til en femteplass på listen. Den uttalte målet var likevel mye høyere, hele 200 millioner kroner. Netshop er et svært ungt selskap som satser friskt, og resultatet ble et tap på 1,8 millioner.

Årets vinner - i andredivisjon
Årets største vinner er nok Mpx.no, som også inkluderer fotobutikken Xd.no. De klarte å øke vekstraten fra i fjor, og endte på 296,5 millioner i omsetning. Dermed distanserer de Dropzone.no, som for to år siden var landets nest største nettbutikk for it. Dropzone tapte 1 prosent av omsetningen fra 2004, og endte på 196,1 millioner. Mpx.no øker samtidig overskuddet til 8,3 millioner kroner.

Mpx.no vokste med 45 prosent, men de spiller ennå ikke i samme divisjon som de virkelig store, som er Komplett.no. Komplett-sjef Eric Sandtrø kan ha grunn til å smile over en vekst på 14 prosent, etter et vanskelig år i fjor, som ble preget av implementering av nye bedriftssystemer. Målt i kroner og øre var også Komplett.nos vekst større enn Mpx.no sin, med 108 millioner mot Mpx.no sine 92,1 millioner økning.

Sandefjord dominerer totalt
Kompletts omsetning på 874 millioner er fremdeles omtrent tre ganger mer enn nærmeste konkurrent. Felles for årets tre store vinnere er at de alle sammen kommer fra Sandefjord. Sandefjordsbedriftene økte sin omsetning fra 1,06 milliarder til 1,32 milliarder fra 2004 til 2005.

I forhold til de ti største butikkene økte dermed Sandefjord sin markedsandel fra 64 til 68,5 prosent.

Giganter utenfor listen
Men denne oversikten viser ikke hele nettsalget i Norge. Dell omsetter for store summer på nett, og sammen med Elkjøp glimrer de med sitt fravær på listen. Elkjøp ligger ifølge egne utsagn et sted rundt nummer-to-butikkene på nettsalg, og øker nå med omtrent 250 prosent i forhold til fjoråret.

Taperne
Den store taperen i år er en av de gamle traverne, Multicom, som ifølge It-bransjens estimater går ned 21 prosent til 50 millioner, mens Mamoz.no står på stedet hvil på 61 millioner og PCutstyr.no vokser litt til 65 millioner. PSdata.no vokste med 10 prosent til 165 millioner, og beholder dermed fjerdeplassen.

De to siste på listen til It-bransjen er Idedata.no og spesialbutikken Microsplex.no.

Her er de fem største it-nettbutikkene:

Kilde: It-bransjen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.