Ali Asghar (33) har i flere år satset tungt i et voksende boligmarked. Nå har markedet snudd, og Asghar jakter kjøpere før han selv må betale, skriver Dagens Næringsliv.

Asghar skyr oppmerksomhet. Han vil ikke møte journalister, svarer ikke på telefonen og har ingen internettsider som forteller om hans voksende imperium på over 20 selskaper - de fleste etablert siden slutten av 2006.

Det er drift av spilleautomater og finansiell rådgivning overfor innvandrere gjennnom ti år som har dannet grunnlaget for Asghars satsing i boligmarkedet. I 2006 hadde han en skattelignet inntekt på drøye tre milioner kroner.





Kjøpsforpliktelser
Av regnskapene i hovedselskapet Scandia Properties for 2006 fremgår det ifølge DN at selskapet har inngått kjøpsforpliktelser på nye leiligheter for drøyt 52 millioner kroner.

- Vi kjøper enkeltleiligheter i prosjekter, men også hele boligblokker i større prosjekter. Investeringer i boliger for videresalg er bare en del av virksomheten, som også omfatter utvikling og forvaltning av næringseiendommer, sier Asghars talsmann Omid Mirmotahari til DN.

På spørsmål fra avisen hvordan de gjør opp med utbyggere for leiligheter som ikke er videresolgt, svarer Mirmotahari at Asghar er godt finansiert.

- I større prosjekter overtar vi rollen som som utbygger overfor kjøperne. I de tilfellene stiller vi bankgaranti overfro utbygger, og gjør opp når våre kunder betaler for leilighetene, sier Mirmotahari.

Må skaffe 10 millioner

I løpet av de nærmeste ukene må Sun Games as ifølge DN reise rundt ti millioner kroner for å betale for tre leiligheter i nyboligprosjektet Tiedemannsjordet i Oslo. Bak selskapet står blant annet Ali Asghar.

- Jeg vet ikke om selskapet har økonomiske muskler til å overta leilighetene og holde på dem over en lengre periode. Det jeg vet er at selskapet vil legge ut alle tre leilighetene for videresalg på en gang, og selge før overtagelse, sier megler Christian Falkenberg i privatmegleren til DN.

Asghars talsmann Omid Mirmotahari sier imidlertid til avisen at Asghar ikke lenger er involvert i dette selskapet, som tilhører et familiemedlem.

"Milliardverdier"
Også mange småinvestorer har ifølge DN sikret seg kontrakter for kjøp av flere hundre nye leiligheter i Oslo uten å ha råd til å betale for dem. Planen vr å tjene godt på videresalg av kontraktene før overtagelse.

- Det dreier seg om et stort volum - mange hundre leiligheter og milliardverdier, sier nyboligmegler Liv Hansteen i DnB Nor Eiendom til avisen.

Inntil nylig har slike investeringer vært gullkantede. Men nå skaper fall i boligmarkedet trøbbel.


Spør ekspertene: Hvordan spare i urolige tider? (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.