I sommer oppsto det store forsinkelser i flytrafikken på grunn av at det ikke var nok flyveledere på jobb.

Flyveleder Åge Røde risikerer både jobben som tillitsvalgt og som flyveleder etter at Avinor hevder han har oppfordret til ulovlige aksjoner, skriver Dagens Næringsliv.

Arbeidsrettssaken mot Røde starter i dag og er berammet over tre dager.

– Jeg har jobbet med dette i 30 år. Jeg har aldri opplevd en sak der vi krever en tillitsvalgt fjernet. Dette er veldig spesielt, men samtidig helt nødvendig. Jeg har aldri sett noen som så åpenbart har truet med ulovlige aksjoner slik Røde har gjort, sier administrerende direktør Lars Haukaas i Spekter til DN.

Formelt er det Avinor gjennom arbeidsgiverorganisasjonen Spekter som saksøker Norsk Flygelederforening (NFF) for ikke å ha fjernet Åge Røde som tillitsvalgt.

Åge Røde beskyldes blant annet for å ha sabotert vaktlistene og overtidsarbeidet hos flyvelederne på Gardermoen.

- En konspirasjon mot meg
Røde har en annen versjon, og avviser alt.

– Det er ikke spesielt behagelig å bli utsatt for slike forfølgelser. Spekter har lagd en konspirasjon mot meg og konstruert en sak. Jeg har benyttet meg av ytringsfriheten i arbeidslivet, og mange av mine innspill må sees på som varsling av kritikkverdige forhold, sier Åge Røde til Dagens Næringsliv.

Røde ser frem til at saken er over, og han regner med å vinne.

Millionlønninger
Etter at det oppsto akutt flyvelederkrise i 2006, fikk flyvelederne et lønnsløft på hele 35,6 prosent for det året. Tilsammen har flyvelederne fått en lønnsøkning på 65 prosent siden 2005, noe som er over dobbelt så mye som samfunnet ellers.

Dette betyr at snittlønnen i tårnet per i dag er på knapt 1,1 millioner kroner – før overtid.

Les hele saken i Dagens Næringsliv onsdag.

Les også: 110 flygeledere med 20.000 timers overtid (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.