I forbindelse med en ny bok om utøvelsen av det statlige eierskapet, der Harald Norvik er en av forfatterne, forteller Norvik om hvordan Trond Giske som næringsminister i 2011 ville utsette en avgjørelse om å legge ned telefonsentraler i forbindelse med Aps landsmøte.

- Særdeles ubehagelig dnPlus

Det er ifølge Norvik og forfatterne et eksempel på unntakene fra regelen om hvor godt eierskapet har vært utøvd. Men brytningene mellom Telenor og Trond Giske gjennom 2011 og 2012 førte til at Norvik ble sparket som styreleder.

Mimrer

Nå, to og et halvt år etterpå, ser Norvik tilbake på en statsråd med blandede følelser. Og han vurderte å gå ut med saken om telefonsentralene i forbindelse med høringen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite i 2012.

- Jeg hadde et ryddig og ukomplisert forhold til Giske. Han var en aktiv, meningssterk og veldig politisk forstandig statsråd. Forut for disse brytningene hadde jeg gode diskusjoner. Disse sakene som vi omtaler i boken må diskuteres som de unntakene de er, ikke et mønster. Men unntak som jeg skjønner en statsråd kan være fristet til å utøve. Det er nettopp derfor vi trekker det frem, for den fristelsen er veldig farlig for modellen for statlig eierskap - hvis man blir en statsråd som benytter posisjonen til å gå utover de prinsipielle retningslinjene som han selv har trukket opp. Da får det konsekvenser for tilliten til modellen. Man tåler ikke mange sånne, sier Norvik.

Skjør modell

”Mange sånne” er altså den nevnte telefonsentralsaken, forsøket på å få Giskes nære venn Tore O. Sandvik inn i styret og engasjementet mot salget av TV2 til danske Egmont.

- Slike saker vil bli oppfattet som viktige, enten du sitter på Oslo Børs eller i Amerika og har investert i disse bedriftene. Derfor er det så viktig å få frem at denne modellen er i det store og hele fantastisk i sin utøvelse og har blitt stadig bedre. Vi har fått mindre og mindre partipolitisk engasjement. Jeg har derfor et blandet syn på Giske. Han har vært en fantastisk statsråd, men disse unntakene er av alvorlig karakter, sier Norvik.

- Skadet Giske Telenor?

- Nei, jeg tror vel ikke det. Hvorvidt jeg og Giske i felleskap skadet Telenor? Jeg tror egentlig ikke det. Jeg tror denne episoden hadde en viss disiplinerende effekt både på styreledere og statsråder.

- Da konflikten mellom dere sto på som verst og den havnet i kontrollkomiteen, ville ikke telefonsentralsaken ha stor offentlig interesse?

- Min rolle som styreleder var å ha et godt og profesjonelt forhold til eierne. Det bestrebet vi oss på. Det å gå ut med dette ville ikke hatt annen hensikt enn å skade statsråden. Det tjener ikke Telenor. Nå kan vi gjøre det fordi det er gått en tid og vi setter det inn i en sammenheng av prinsipiell karakter. Nå er det ikke noe problem lenger. Da ville det skapt unødige problemer.

- Jeg vil tro at kontrollkomiteen ville ønsket å få vite det?

- Jeg vurderte det, men jeg valgte å være pinlig korrekt i komiteen.

Les også:

- Stort feilgrep å gå for høyere lønn

- Jobb fra 20.00 til 22.00. det er ikke noe problem

Taper millioner på Brann-nedrykk

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.