I dag legger DnB Nor Markets frem rapporten ”Økonomisk utsikter 3. tertial 2009”.

- Effekten på boligprisene av lavere rente er neppe uttømt før mot slutten av 2009. Vi venter derfor videre prisoppgang resten av året, skriver seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB Nor Markets i rapporten.

Husholdningenes forbruk tok seg klart opp i andre kvartal, og bruktboligprisene har steget sammenhengende siden november i fjor med til sammen 9,4 prosent, korrigert for sesongvariasjoner. Og i juli var prisene kun 1,7 prosent under toppnoteringen i juni 2007.

- Demper prisene
Her skiller Norge seg fra mange andre land, påpeker Aamdal. Norske husholdninger har relativt høy gjeld i forhold til inntekten, og det aller meste av gjelden løper til flytende rente. Norges Banks rentekutt, som er blant de kraftigste, slår derfor sterkere ut for husholdningene i Norge enn i de fleste andre land.

Utover i neste år venter Aamdal at økende arbeidsledighet vil virke dempende på prisveksten, og etter hvert vil også økte renter bidra til å dempe prisene i boligmarkedet, skriver Aamdal.

Fra juni 2007 hadde prisene stort sett falt, med en samlet nedgang på 10 prosent til november i fjor. Denne nedgangen forklarer DnB Nor Markets med dels med økte renter, og strammere lånevilkår fra bankenes side.

- Det betydelige rentefallet og noe bedre lånemuligheter har nok vært tilsvarende viktig for årets prisoppgang, skriver Aamdal.

Lavere ledighetsøkning
I DnB Nor Markets’ modell for boligpriser er utviklingen i husholdningenes disponible inntekter, arbeidsledighet, renter og boligbygging viktige forkl#229sfaktorer for boligprisene på kort sikt.

Renteendringer slår raskere inn i boligprisene enn utviklingen i arbeidsledigheten, skriver Aamdal, og påpeker samtidig at virkningen av økende arbeidsledighet kan komme senere.

Siden forrige rapport ble lagt frem i april har boligprisene økt mer enn DnB Nor Markets ventet. Dessuten anslår analytikerne at arbeidsledigheten vil øke mindre enn de trodde i forrige rapport.

Oppjusterer prognosene
I andre halvår neste år har DnB Nor Markets lagt til grunn en moderat prisnedgang. Samlet anslår de at boligprisene stiger med 2,5 prosent fra 2008 til 2009 og med vel tre prosent neste år for deretter å avta med 1,7 prosent i 2011.

- Hovedbildet er likevel at vi ikke venter de helt store skiftene i boligprisene fremover, skriver Aamdal

Dermed har analytikerne oppjustert prognosene sine fra forrige rapport, som ble lagt frem i april, både for det kommende året, og hele perioden frem til 2012: