I regjeringens forslag til statsbudsjett for 2016 foreslås det å øke ligningsverdiene av sekundærbolig og næringseiendom fra 70 til 80 prosent av beregnet markedsverdi.

Les saken: Strammer skatteskruen på sekundærbolig

Administrerende direktør Christian V. Dreyer i Eiendom Norge er kritisk til forslaget.

- Forslaget om ytterligere skjerping av ligningsverdifastsettelsen av sekundærbolig- og næringseiendom, vil gjøre det mindre attraktivt å investere i bolig og eiendom for utleie. Som ved de tidligere justeringene frykter vi at dette kan dempe investeringslysten i bolig for utleie, samt bidra til økte utleiepriser, sier administrerende direktør Christian V. Dreyer i Eiendom Norge i en pressemelding.

Alt om statsbudsjettet og ny skattereform

- Prisdempende

Norges Eiendomsmeglerforbund tror ikke økning på 10 prosent i ligningsgrunnlaget får stor effekt, men gir et riktig signal.

- Det vil bli mer attraktivt å investere i primærbolig versus sekundærbolig, dette kan virke prisdempende i boligmarkedet, sier administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund.

I motsetning til Dreyer tror ikke Geving at regjeringens forslag vil drive leieprisene til værs.

- Her er det flere elementer som trekker i retning av at flere vil kunne eie. Det ble ikke noe av trusselen om å skattelegge utleie i egen bolig, derfor er det lettere å se for seg at flere kan kjøpe større bolig med tanke på å ha en utleiedel, sier Geving.

Han peker også på at styrket BSU-ordning vil hjelpe flere til å bli boligeiere, og at økt studentboligbygging vil dempe presset i leiemarkedet.

- Dessuten er det mange utleiere som har gjeld som kan overstige formuen, sier Geving.

- Det er positivt at regjeringen ikke følger opp de radikale forslagene til skattereform fra Scheel-utvalget om fjerning av alle særfradrag, samt 100 prosent ligningsverdifastsettelse av bolig og eiendom. Det er viktig å skjerme primærboligen for beskatning for å bevare den norske boligmodellen, sier Dreyer.

- Ikke mulig å regne ut

Prinsipielt vil en rasjonell investor prøve å dytte alle kostnadsøkninger over til økt husleie, påpeker direktør Nikolaos Farmakis i Husleie.no, som er et selskap som forvalter leieforhold.

- Men det er ikke sikkert at vi ender med økte leiepriser. Det er nemlig forholdet mellom tilbudet av ledige utleieboliger og etterspørselen fra de som skal leie seg en bolig som avgjør leieprisen. Det er ikke mulig å regne ut hvordan dette eventuelt vil slå ut i leieprisen, sier Farmakis.
 

Les alt om statsbudsjettet her.
 

Les også:
Sjekk hvor mye du kan få i skattelette
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.