Spekulasjonen om at Hellas ikke vil innfri kravene til troikaen (EU, Det internasjonale pengefondet (IMF) og Den europeiske sentralbank (ESB)) og spekulasjon om at en gresk utmeldelse av eurosonen, ifølge DNB Markets.

I løpet av helgen fikk man forsterket bilde av forskjeller mellom lederne i Frankrike og Tyskland om greske bestrebelser om å nå troikaens mål.

«Nettopp problemene med å nå innstramningsmålene og faren for at utbetalingene holdes tilbake og utløser en gresk exit, var bakgrunnen for den franske statsministerens om at de var rede til å gi Hellas mer tid, men knyttet som betingelse at Hellas forplikter seg til reformer, særlig på skattesiden. Han var svært bekymret for utviklingen i Hellas og påpekte at en kollaps kunne sette hele eurosamarbeidet i fare», skriver DNB Markets.

Også IMF-leder Christine Lagarde uttalte forrige uke at muligheten for å gi Hellas mer tid til å møte sine forpliktelser bør vurderes.

Dette møter imidlertid sterk kritikk fra Tyskland, men også Finlands og andre nordlige eurosoneland, ifølge meglerhuset.

Mandag fikk man tillitstall for næringslivet (IFO) i Tyskland som viste et fall til 101,4 i september fra 102,3 måneden før.

Seniorøkonom Jennifer McKeown i Capital Economics mener indeksen er en påminnelse om at eurosonens sterkes økonomi er rammet av en seriøs økonomisk nedgangskonjunktur.

Nedgangen var drevet av både nåværende forhold og forventninger, hvor det siste nå peker på et BNP-fall på nær en prosent ifølge analysehuset.

«Sentimentet i industrien falt særlig kraftig, noe som kanskje gjenspeiler virkningene av svakere etterspørsel fra resten av eurosonen og andre steder. (..) Alt i alt, mens Tyskland kunne ha unngått en resesjon i tredje kvartal, virker det bare som et spørsmål om tid før økonomien begynner å krympe. Dette vil gjøre støtte til de perifere økonomiene enda vanskeligere», skriver seniorøkonomen mandag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.