Samtlige makroøkonomer TDN Finans har snakket med venter at Norges Bank holder styringsrenten uendret på 1,25 prosent onsdag. De fleste venter at neste renteendring blir oppover, men er delt i synet på hvor fort det kan skje.

Det fremgår av en sammenstiling foretatt av TDN Finans mandag, basert på estimatene fra 12 makroøkonomer.

"Ingen venter noen renteendring på rentemøtet i Norges Bank onsdag. I oppsummeringen av nyheter siden sist vil banken nok konkludere med at nyheten siden sist har vært noe på oppsiden. Særlig arbeidsmarkedstallene har vært sterke. Likevel tror vi Norges Bank vil unngå å skape forventninger om en rask økning. Vi er usikre på hva markedet venter seg av møtet, men om noe tror vi heller at sentralbanken kan virke litt skuffende lite aggressive", skriver seniorøkonom Erik Bruce i Nordea Markets i sin morgenrapport mandag.

Renten i ro et stykke ut i 2010
Han tror at renten blir holdt uendret til andre kvartal 2010.

- Vi tror at Norges Bank kommer til å holde rentene lave en god stund, og at sentralbanken vil se an effekten av de kuttene de har gjort. Vår prognose er en renteøkning i andre kvartal, men dersom arbeidsmarkedet skulle utvikle seg sterkere fremover kan det komme tidligere, sier Bruce til TDN Finans.

Han mener at det virker "veldig lite sannsynlig" at det vil komme et nytt kutt, og viser til at makrotall som har kommet den seneste tiden enten er i tråd med, eller bedre enn, Norges Banks anslag. Han mener at også tallene ute tyder på at det verste fallet i økonomien ser ut til å være over.

Spår positive signaler
Makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken Capital Markets tror at Norges Bank vil gi flere positive signaler, men at de bruke kronestyrkelsen som grunn for å ikke øke renten ennå.

- Vi tror at de kommer til å vegre seg litt mot å gi klare rentehevingssignaler på grunn av den forhåndsmessige sterke kronen. Fremover tror vi at det kommer sterkere tall, og at den neste renteendringen vil være oppover, sier Syed til TDN Finans.

Makroøkonomen tror ikke på en lav rente over en lengre periode, og er "ganske sikker" på at neste renteendring blir oppover.

- Norsk økonomi har kun i delvis grad blitt rammet av den globale resesjonen, og vi har klart oss mye bedre enn omverden. Jeg tror at Norges Bank ønsker å unngå feilen de gjorde etter resesjonen i 2000/2001 da de holdt renten for lav for lenge, noe som var noe grunnlaget for boblen vi hadde nå, sier Syed.

- Bør være mer pragmatisk
Syed mener videre at Norges Bank ikke bør se seg blind på inflasjonsmålet, men være mer pragmatisk og også se litt på aktivaprisene når de setter renten.

Rentestrateg Eweratt T. Brown i IDEA Global tror at renten blir holdt uendret frem til sommeren 2010.

- Jeg trodde at den kunne komme ned til 1,00 prosent, men gitt bedre utsikter til global og norsk økonomi tror jeg at Norges Bank venter å holde renten uendret til midten av 2010, sier Brown til TDN Finans.

Norges Banks rentebeskjed publiseres onsdag 12. august klokken 14, og samtidig legges en ny utgave av Pengepolitisk Rapport frem.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.