Panelet ber Norges Bank holde renten i ro på 1,75 prosent i morgen, skriver Dagens Næringsliv.

De fem økonomene i DNs rentepanel gir råd om hva de mener bør skje med renten, og forsøker ikke å gjette hva Norges Bank kommer til å gjøre.

– Det har gått bedre enn jeg fryktet i desember. Det er tegn nå til at krisen i Europa ikke blir så alvorlig og at krisen ikke rammer oss så hardt, sier seniorøkonom Ida Wolden Bache.

Et rentekutt fra Norges Bank vil være til liten hjelp for konkurranseutsatt industri, tror flertallet i Panelet og viser til at det går bra i norsk økonomi, noe som tilsier at renten ihvertfall ikke burde være lavere.

Heller opp enn ned
Samtidig er kronekursen rekordsterk, og blant andre NHOs største landsforening, Norsk Industri, har tatt til orde for at Norges Bank bør senke renten for å svekke kronekursen. Sterk krone medfører svak konkurranseevne for eksportindustrien.

Rentepanelet vil imidlertid ikke kutte renten i et forsøk på å svekke kronekursen og hjelpe eksportindustrien.

– Grunnen til at kronen styrker seg så mye, er at det går så bra i norsk økonomi. Da blir det feil å kutte renten for å svekke kronen, sier professor Hilde Bjørnland til DN.

Ingen effekt på kronen
Hun mener et rentekutt på 0,25 prosentpoeng uansett ikke ville få noen effekt på kronen. I stedet mener hun tiden snart er inne for å signalisere at renten etterhvert skal opp.

– Hvis det går sånn som det ser ut nå, vil ikke jeg utelukke renteheving i juni, eller ihvertfall at man signaliserer renteheving, sier Bjørnland.

Heller ikke professor Steinar Holden tror et rentekutt kan hjelpe industrien i nevneverdig grad og gjøre noe med kronen.

– Jeg tror man først og fremst kan gjøre gale ting med renten, sier Holden til DN.

En for høy rente kan gjøre mye skade for konkurranseevnen, mens en lavere rente vil gi høyere temperatur i norsk økonomi og dermed økt lønnsnivå.

Les også: Venter uendret rente


- Det er en skjebnestund for konkurranseutsatt næringsliv


Enda tøffere for bedriftene som sliter

Norge er delt i to


Slik blir renten det neste året

- Vi har ikke noe ansvar for boligprisene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.