Nobelprisvinner Paul Krugman spår i en kronikk i The New York Times sammenbrudd i eurosamarbeidet.

Krugman regner med at folkeavstemmingen i Hellas ender med et nei, og at rentene markedet krever for å kjøpe italienske statsobligasjoner allerede er så høye at det på sikt vil ende med konkurs.

Igår steg den italienske tiårsrenten til 6,3 prosent, tilbake til nivåene fra minikrakket i sommer.

"Og mens alle forsøker å spare samtidig, er en resesjon nesten sikker, og forsterker alle Europas problemer", skriver Krugman.

Krugman forsøker å se for seg hvordan siste akt i det europeiske dramaet vil se ut.

Han spår at de stigende italienske rentene vil føre til et gigantisk såkalt "bank run", som innebærer at kundene i stor skala begynner å ta penger ut av bankene blant annet av frykt for at Italia tvinges til å forlate euroen.

"Det fører til nødstengning av banker, og så fort det har skjedd, en beslutning om å forlate euroen og gjeninnføre lire. Neste stopp; Frankrike", avslutter Krugman.

Les også: - Hovedindeksen kan falle til 275 poeng

<b>Hellas og Italia skaper mer frykt</b>


<b>Italia-kollaps kan bli alle krisers mor</b>

<b>- Om Italia er insolvent, hva er da Frankrike og Tyskland?</b>


<b>Tror verden ender i krig og total finanskollaps</b> (2009)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.