Fintech-bransjens fremvekst i Norge og verden ventes å snu opp ned på hvordan banker og finansinstitusjoner opererer i årene fremover. 

Blant annet vil informasjon om kunder og brukeres personlige liv, venner, familie og aktivitet på internett og telefon kunne analyseres for å vurdere kredittverdighet, forsikringspremie og rentesetting.

Flere av aktørene som deltok på DNs Fintech-konferanse i Oslo torsdag diskuterte hvordan denne trenden vil kunne utfordre dagens finansnæring fremover.

Store omveltninger

– Denne typen bruk av personlig informasjon er virkelig et av områdene banksektoren kan bli utfordret fremover, sier fintech-ekspert og påtroppende digitalsjef i Skandiabanken Christoffer Hernæs til DN.

Fra talerstolen snakket han om hvordan fremtidens banker vil se ut og anslo blant annet at nettbanker om 5–7 år vil være like utdatert som å gå i banken med innskudd.

Mye av dette skyldes de nye måtene å betale og tilby tjenester på. Hernæs trekker frem at det finnes selskaper over hele verden som overvåker sms-innhold, batteritid, tastemønster, ansikts- og stemmegjenkjenning, hjerterytme og fingeravtrykk for å utvikle tjenester og måle kredittverdighet.

– Dette er få av kanskje ti tusen variabler som sammen vil gi en presis prediksjon på hvem som er kredittverdige og hvor kredittverdige de er, sier Hernæs.

– De tradisjonelle modellene ser veldig i bakspeilet, og bruker gjerne historiske og demografiske data, som ikke nødvendigvis er den mest presise metoden, sier han.

Kan skape problemer

Det skaper både muligheter og problemstillinger.

– Det er selvfølgelig en reell bekymring for folk som ønsker å holde personlig informasjon for seg selv, sier fagdirektør Liv Freihow i IKT Norge. IKT Norge er interesseorganisasjonen for norske bedrifter innenfor informasjons- og kommunikasjonsteknologi.

Fagdirektør Liv Freihow i IKT Norge.
Fagdirektør Liv Freihow i IKT Norge. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Hun mener likevel det er et «enormt potensial» for selskaper som bruker denne typen informasjon om brukere til å utvikle tjenester – og tror ikke nordmenn trenger å bekymre seg for sitt personvern.

– Jeg er egentlig ikke bekymret for nordmenns personvern. Personvern har stor oppmerksomhet blant norske aktører.

Hernæs trekker frem at forbrukere ofte godtar det meste så lenge produktet de bruker er godt nok.

– Det som har vist seg gang på gang er at kunden alltid har valget. Bekvemmelighet vinner alltid. Leverer du en superb brukeropplevelse aksepterer brukerne ganske mye, sier han.

Fagdirektør Catharina Nes i Datatilsynet
Fagdirektør Catharina Nes i Datatilsynet (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

– Enorm verdi

– Forbrukerdata har enorm kommersiell verdi, sa fagdirektør Catharina Nes i Datatilsynet i sitt innlegg om «om personvern i den digitale revolusjonen» under konferansen.

Hun trakk også frem viktigheten av å ivareta personvern og gi brukerne mer kontroll over egen data i møte med utviklingen i fintech-bransjen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.