Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets tror oljeprisen kan falle til 100 dollar pr fat hvis halvparten av den utestengte oljen fra Libya kommer tilbake til markedet.

Det sier Kjus til TDN Finans mandag.

-Oljefatene fra Libya kan komme tilbake når som helst fordi det er ingenting som er ødelagt. Det er kun snakk om streiker og politisk diskusjon om hvor oljeinntektene skal havne hen, sier Kjus til TDN Finans.

Han tror oljeprisen kan falle med rundt 10 dollar hvis oljen fra Libya kommer tilbake. Ifølge Kjus er oljeprisen nå avhengig av utviklingen i Syria siden Syria-effekten i stor grad er tatt ut.

Ifølge ham har oljeprisen falt tilbake til hvor den var før diskusjonen rundt kjemiske våpen i Syria startet.

-Oljeprisen begynte å stige fra det nivået vi er på nå (rundt 109 dollar pr fat, red. anm.) og til nesten 117 dollar, drevet hovedsakelig av situasjonen i Syria. Prisen er nå tilbake til «start» i forhold til hvor den var når diskusjonen rundt gjengjeldelse av kjemiske våpen startet, sier Kjus til TDN Finans

Han tror at prispremien knyttet til Syria i stor grad er tatt ut nå.

Ifølge ham er det nå et rekordstort nivå med utestengte fat fra markedet.

-Det er nå historisk høye nivåer av utestengte fat fra markedet. Hvis man legger sammen Libya, Iran, Irak, Nigeria, Syria, Sør-Sudan og alle de andre landene er det nå nesten fire millioner utestengte fat pr dag fra markedet. Til sammenligning var det rundt en halv million fat utestengt i 2010, sier Kjus til TDN Finans.

Han ser større sannsynlighet for at det kommer fat tilbake til markedet, enn at flere fat blir utestengt.

-Totalt sett føler jeg det er større sannsynlighet for at det kommer fat tilbake fra dagens nivå, enn at det er mer som faller ut. Noen estimater er nær umulig å gi, men retningen bør være at det er færre fat ute fra markedet om man ser et halvt år frem i tid, sier Kjus til TDN Finans.

DNB Markets estimerer en oljepris på 103 dollar pr fat i fjerde kvartal, gitt at halvparten av den utestengte oljen i Libya kommer tilbake til markedet.

-Vårt estimat er en oljepris på 103 dollar pr fat i fjerde kvartal, og dette estimatet inkluderer at halvparten av fatene fra Libya kommer tilbake til markedet, sier Kjus til TDN Finans.

Les også:

<b>Norwegian ba 70 passasjerer forlate flyplassen</b>

<b>Nordmann vil bygge globalt motehus</b>

<b>Kunne spore stortingspolitikere i utlandet</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.