Oslo Børs stiger i takt med europeiske børser mandag etter EU-toppmøte i helgen hvor partene ser ut til å ha blitt enige om en strategi for å demme opp for gjeldskrisen.

Aksjemegler Tallak Bjerkholt i SpareBank 1 Markets skrev i et morgenbrev før børsåpningen at de venter en åpning på rundt en prosent mandag. Meglerhuset peker på amerikanske aksjer steg rundt en halv prosent etter norsk stengetid, og at asiatiske markeder er opp rundt to prosent.

Etter rundt ti minutters handel stiger hovedindeksen i overkant av 0,90 prosent.

Oljeløft
Oljeprisen er lite endret fra nivået den lå på da Oslo Børs stengte fredag. Et fat nordsjøolje med levering i desember er opp 1,14 dollar fra sluttnoteringen fredag til 110,70 dollar fatet.

Oljeselskapet Statoil STL stiger 0,6 prosent til 142,10 kroner.

Det er bred aksjeoppgang i Asia og det ventes samtidig en positiv åpning i Europa hvor indeksterminene ventes opp rundt en prosent.

Positiv til aksjemarkedet
I etterkant av EUs toppmøte i helgen har DnB Nor Markets oppgradert aksjer fra nøytral til overvekt.

Meglerhuset peker på at politikerne i EU beveger seg i riktig retning hvor blant annet Det europeiske stabiliseringsfondet vil kunne garantere for statsgjeld, som gjør fondet handlekraftig ifølge meglerhuset.

Videre ser de det som positivt at det ser ut til å være enighet om rekapitalisering av europeiske banksektor.

Tror på stor oppside
”Politikken er ennå ikke avgjort og muligheten for feiltrinn skal ikke neglisjeres, men den politiske viljen er der og det er ingen tvil om at bevegelsen er stor og i riktig retning”, heter det i meglerhusets morgenrapport.

DnB Nor Markets mener at aksjer relativt sett er svært billig nå og hvor gjennomsnittlig p/e siden 1991 er på tolv. Dersom man ekstrapolerer ventet inntjening for 2011 og 2011 får vi en børsverdi for henholdsvis 450 og 530, ifølge meglerhuset.

Meglerhuset viser at konsensus for inntjeningsestimater for de individuelle selskapene tilsier en oppside for Oslo Børs på 25,3 prosent med indeksmål på 464,19 poeng.

Hovedindeksen på Oslo Børs er opp 0,52 prosent til 379,84 poeng.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.