Hansen mener prisfallet på boliger er et faktum. Utviklingen i arbeidsledigheten vil være den aller viktigste drivkraften i boligmarkedet fremover, sier han til Bergens Tidende. I går ble det klart at ledigheten vil fortsette å øke.

Skremmes fra boligkjøp
Frykten for å rammes av arbeidsledighet gjør at folk lar være å kjøpe bolig, og arbeidsledigheten spiller en større rolle enn antall arbeidsløse i seg selv skulle tilsi.

- Den viktigste effekten er den psykologiske, sier Hansen.

På kort sikt ser Hansen heller ingen trøst i rentenedsettelser fra Norges Bank.

- At renten går ned er kortsiktig negativt for boligmarkedet. Det indikerer at sentralbanken som dirigerer renten tror på fortsatt økt arbeidsledighet, sier han til Betrgens Tidende.

For pessimistiske
Daglig leder i Prognosesenteret, Bjørn-Erik Øye, mener at det ikke finnes fnugg av belegg for pessimisme. Han avviser at boligprisene har falt, og mener at all logikk tilsier at de vil fortsette å stige:

- Selv om arbeidsledigheten stiger litt, er sysselsettingen i Norge en av de høyeste i verden. Vi har reallønnsvekst, økt sentralisering og en rente som er på vei ned. Ingenting tyder på at familiestrukturene endres. Folk flytter sammen, får barn og skilles som før, sier Øye.

Han sier til Bergens Tidende at nordmenn har seg selv å takke dersom boligprisene likevel skulle falle:

- Norge topper nesten alle parametrer. Men leser du aviser, ser på tv eller hører på radio, virker det som om vi er døden nær. Frykten for at det snart bærer utfor stupet, kan selvsagt påvirke boligprisene. Det er mye psykologi i dette markedet, sier Bjørn-Erik Øye.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.