Den sveitsiskfødte makroøkonomen bak nyhetsbrevet «The Gloom, Boom & Doom Report», Marc Faber, var en av hovedtalerne på Skagenfondenes nyttårskonferanse.

Les utførlig artikkel om Fabers synspunkter: - Kjøp traktor og gull

I samtale med Dagens Næringsliv etter konferansen kommer Marc Faber med enda mer dårlig nytt, og spår en stygg overraskelse i år. Han sier at hver gang man løser en krise blir den neste bare større.

Selv en offentlig tiltakspakke i USA på astronomiske 1500 milliarder dollar vil ifølge Faber være ikke nok til å kompensere for at den private gjeldsveksten i USA har falt fra 16 til null prosent. For å finansiere underskuddene på statsbudsjettet må den amerikanske staten låne massivt med penger, og Faber anslår at den offentlige gjelden i USA vil vokse med hele 2000 milliarder dollar i år.

Les også: - Vi ville ha denne boblen

Etterhvert vil utenlandske investorer, deriblant land som Kina og Norge, bli skeptiske til å låne den amerikanske staten mer penger. På sikt kan nemlig dette føre til svært høy inflasjon i USA og en klar svekkelse av dollaren. Utlendinger eier, ifølge Faber, mer enn 50 prosent av statsgjelden og vil derfor bli hardt rammet.

Wall Street onsdag: Skrekken har gode kår i USA

Verdiløs dollar
Faber tror ikke investorene vil låne den amerikanske staten penger i ti år mot en rente på 2,1 prosent i året. De vil kreve bedre avkastning, noe som betyr høyere obligasjonsrenter og dermed lavere obligasjonskurser.

Men på lengre sikt kan utenlandske investorer få en enda styggere overraskelse som følge av at USAs sentralbank trykker dollar og staten låner til driften.

- Den amerikanske staten vil gå konkurs. Det er mange måter å gå konkurs på. Den amerikanske staten vil tilbakebetale lånene, men på grunn av trykkingen av penger vil dollaren være verdiløs.

På spørsmål fra DNs journalist Terje Erikstad om han virkelig mener at de vil være verdiløse, sier Faber:

- Ja, det er derfor jeg sier at USA vil gå konkurs.

Er det virkelig sannsynlig at det kan gå så ille som Faber spår ?(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.