Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets tror Den amerikanske sentralbanken (Fed) fortsatt vil holde de økonomiske hjulene i gang med sine enorme tilbakekjøp av amerikanske statsobligasjoner.

Overdrevet frykt
Frykten for at sentralbanksjef Ben Bernanke skal sakke av seddelpressen er trolig overdrevet, konkluderer han i en oppdatering tirsdag.

«Vi tror at Fed ønsker å se ytterligere forbedringer i arbeidsmarkedet før de sakker farten», skriver Syed.

Sjeføkonomen tror Fed kun vil ta foten av gasspedalen av én og/eller en kombinasjon av følgende tre grunner;

  • En betydelig bedring i arbeidsmarkedet
  • Sterk fare for høy inflasjon
  • Høy risiko for finansiell ustabilitet (bobletendenser)

« Etter vårt skjønn, kan ingen av disse gjøres gjeldende nå», skriver han.

- Ikke nødvendigvis negativt
Syed viser til at inflasjonen har falt og ventes holde seg innen sentralbankens «komfortsone», og at det derfor ikke er noen grunn for å redusere tilbakekjøpene.

Samtidig anser Fed fordelene ved tilbakekjøpsprogrammet å være større enn kostnadene, samtidig som en eventuell nedtrapping vil skape bekymring i markedet, påpeker han.

«Det trenger ikke nødvendigvis være negativt for aksjer, dersom det er basert på bedre fundamentale forhold. På den annen side, vil både en nedtrapping og bedre fundamentale forhold presse de lange rentene opp», skriver sparebank-økonomen.

Presenterer torsdag
Onsdag denne uken avslutter rentekomiteen i den amerikanske sentralbanke Federal Reserve et to dager langt rentemøte.

Da skal banken fortelle markedene hvilken beslutning den har kommet frem til og hvilke vurderinger den gjør med tanke på den videre utviklingen i amerikansk økonomi.

Fed har tidligere forpliktet seg til å pøse 85 milliarder dollar inn i markedet hver måned innen arbeidsmarkedet er i «betydelig bedring».

 

Negative signaler
Referatet fra forrige rentemøte i mai ble tolket dithen at enkelte medlemmer i rentekomiteen ville sakke farten, allerede nå i juni.

Seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets tror det den amerikanske sentralbanksjefen vil begynne å redusere størrelsen på tilbakekjøpene over sommeren, ifølge en oppdatering tirsdag.

«Vår konklusjon er at nedtrappingen vil starte i september, gitt at arbeidsmarkedet fortsetter å bedre seg og at inflasjonen ikke faller videre», skriver Magnussen i en oppdatering tirsdag.

I snitt har sysselsettingen økt med 197.000 personer i måneden, mens arbeidsledigheten har falt 8,1 prosent i august ifjor til 7,6 i mai i år, påpeker økonomen.

Utsettes neppe
Han viser til at de offentlige budsjettinnstrammingene så langt ikke har rammet arbeidsmarkedet nevneverdig, men vil kunne utsette nedtrappingen dersom effektene tiltar.

«Den siste tids oppgang i lange renter og nedgangen i inflasjonen er neppe nok til å utsette den ventede nedtrappingen, skriver Magnussen

DNB-økonomen mener også at en nedtrapping er forenlig med fortsatt lave lange renter siden kjøpene av verdipapirer vil fortsette, som igjen vil heve Feds balanse ytterligere.

Les også:
Bernanke går trolig av neste år (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.