Situasjonen i Europa er blitt enda verre siden oljefondet la frem kvartalsresultater i slutten av oktober, konstaterer direktør Yngve Slyngstad. Kvartalet var det nest verste noensinne for fondet, som forvalter nær 3100 milliarder kroner.

Frykter kjedereaksjoner
Selv om oljefondets samlede plasseringer i greske, spanske og italienske statsobligasjoner kun utgjør to prosent av fondets verdi, er Slyngstad urolig for den kraftige stigningen i renten de gjeldstyngede nasjonene må betale for å skaffe til veie nye penger. Ender det med at eurosonen sprekker, kan "alt " skje, mener Slyngstad.

– Det vil kunne oppstå kjedereaksjoner som er vanskelig å forutse. Konsekvensene er med andre ord helt ukjente, og er derfor en risikofaktor for fondet, sier han til Dagens Næringsliv.

Slyngstad ser ikke bort ifra at eurokrisen kan utvikle seg til en bankkrise:

– Hadde det vært en enkel løsning på problemene i Europa, ville man kommet opp med den for lenge siden. Krisen har forverret seg siden vi presenterte forrige kvartalstall. Dette er i førsteomgang en statsgjeldskrise, men er helt klart nær å bevege seg mot en europeisk bankkrise. Bankene har store utfordringer knyttet til hvordan de skal finansiere egen virksomhet, sier Slyngstad.

Bankaksjer stuper
En stor del av statsgjelden i Europa er gitt av private banker. Markedet for europeiske finansaksjer er nå nærmest i fritt fall: Investorene i Norges største bank, DNB, har tapt 28 prosent det siste året, men det er bare blåbær mot mange av de største europeiske bankene.

Derfor har DNB klatret oppover listen over de største europeiske bankene målt i markedsverdi, og befinner seg nå på 17. plass. DNB verdsettes nå høyere enn den franske storbanken Crédit Agricole, som har falt 59 prosent i verdi.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.