Ifølge flere amerikanske tjenestemenn går planen ut på å selge F-16-fly for 8 milliarder dollar til øya som Kina fortsatt regner som en del av sitt territorium.

Det uformelle varselet ble ifølge kildene gitt til Kongressen torsdag kveld.

Salg av jagerfly til Taiwan er svært kontroversielt og vil etter alt å dømme vekke sterke reaksjoner i Beijing. Kina er sterkt imot at andre land selger alle former for våpen til Taiwan, og motstanden er ekstra sterk når det gjelder salg av avanserte jagerfly.

Taiwan er ikke anerkjent internasjonalt som et eget land, selv om øya har fungert som et selvstyrt område siden splittelsen under borgerkrigen i 1949.

Trump-administrasjonens forslag kommer samtidig som handelskonflikten mellom USA og Kina er fastlåst, og mens Hongkong opplever store demonstrasjoner mot det mange innbyggere mener er en for sterk tilnærming til Beijing.

Utenriksdepartementet, som i siste instans må godkjenne salget, vil ikke kommentere opplysningene, men både demokrater og republikanere i Kongressen sier de er positive til forslaget.

USA har ikke hatt formelle diplomatiske bånd til Taiwan siden 1979.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.