USAs president Donald Trump holder et møte med ledende bilprodusenter tirsdag morgen amerikansk tid. Det meldte han selv på sin Twitter-konto. 

– Jeg vil ha nye fabrikker bygd her for biler solgt her!, skriver Trump på lynmeldingstjenesten. 

Det er toppsjefene i General Motors, Ford og Fiat Chrysler som skal møte med Trump, ifølge Reuters.

Truer utflagging

General Motors er det klart største av de tre. Ifølge Forbes er det kun to selskaper i verden, tyske Volkswagen og japanske Toyota, som produserer flere biler enn General Motors. I 2015 solgte selskapet, som produserer bilmerker som Chevrolet, Cadillac og Opel, 9,8 millioner biler verden over. 

Trump har ved flere anledninger kritisert amerikanske selskaper som har ønsket å flytte produksjon ut av USA til for eksempel Mexico – og har truet med høye skatter og importavgifter. 

Helt siden valgseieren i november i fjor har Trump gjentatt sitt ønske om at amerikanske selskaper skal produsere mer i USA for å støtte oppunder amerikanske arbeidere og amerikansk økonomi. 

Skrotet milliardfabrikk

Ford er et av selskapene som ønsket å flytte produksjon ut USA til Mexico, og etter press fra Trump kansellerte selskapet planene om en 1,6 milliarder dollar fabrikk i Mexico og investerte heller 700 millioner dollar i den amerikanske delstaten Michigan. 

Dagens møte blir det andre med den sittende presidenten for Ford-sjefen Mark Fields. 

– Det var et svært, svært positivt møte, og jeg tenker et positivt møte for USA og fabrikkvirksomhet generelt, sa han mandag på vei ut fra sitt første møte med Trump ifølge Reuters.

Under møtet, der et knippe næringslivsledere var invitert for å diskutere det amerikanske arbeidsmarkedet, sa Trump at han ville kutte selskapsskatten i USA med opp til 75 prosent fra dagens nivå på omtrent 35 prosent(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Hva betyr det at Trump trekker USA fra frihandelsavtalen TPP?
DNs kommentator Bård Bjerkholt om USAs exit fra frihandelsavtalen TPP.
02:16
Publisert: