I sin tale i Det hvite hus manet Trump til en «ny tilnærming» i konflikten mellom Israel og palestinerne.

– Etter over 20 år med utsettelser, er vi ikke nærmere en varig fredsavtale mellom Israel og palestinerne. Det ville være dårskap å anta at det å gjenta den samme oppskriften nå, vil gi et annerledes eller bedre resultat. Derfor har jeg bestemt at det er på tide å offisielt anerkjenne Jerusalem, sa presidenten.

Han kunngjorde også at USAs ambassade skal flyttes fra Tel Aviv, noe Trump lovet allerede i valgkampen.

– Jeg har bedt utenriksdepartementet om å begynne prosessen med å flytte ambassaden til Jerusalem, sier Trump.

Israel okkuperte Øst-Jerusalem i 1967, har senere annektert området og gjør krav på Jerusalem som sin «evige og udelelige hovedstad». FNs sikkerhetsråd har gjentatte ganger krevd tilbaketrekning. Ettersom Jerusalem ikke er anerkjent som Israels hovedstad, har verdens land valgt å ha sine ambassader i Tel Aviv.

Ba om toleranse

I forkant av avgjørelsen har verdenssamfunnet uttrykt stor bekymring, og flere har advart USA mot å anerkjenne Jerusalem som landets hovedstad.

Blant dem er Norge, EU, Kina og pave Frans. Men det er i muslimske land at beslutningen har provosert aller mest. Både Saudi-Arabia, Egypt, Jordan, Syria og Iran er blant landene som advarer USA om konsekvensene.

I sin tale i Det hvite hus ba Trump samtidig om at ro, forståelse og toleranse kommer til syne i Midtøsten.

Videre kalte han Israel for «et av verdens mest fremgangsrike demokratier».

Israel okkuperte Øst-Jerusalem i 1967, og Israels krav på denne delen av byen er aldri blitt anerkjent av verdenssamfunnet. Palestinerne krever Øst-Jerusalem, med de hellige stedene, som hovedstad for en framtidig palestinsk stat.

- Uansvarlig

– Det er uansvarlig av Donald Trump som anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad. To folk har legitime krav, skriver Støre i en twittermelding.

Han peker på at forhandlinger må avgjøre, og han mener dette er tragisk for palestinerne. Støre skriver at dette heller ikke er bra for Israels sikkerhet, og at USA svekkes politisk av Trumps kunngjøring.

(©NTB)(Vilkår)