Cleveland, USA

Presidentkandidaten vil ikke garantere at USA stiller opp dersom Russland angriper et Nato-land.

- Det avhenger av om de har innfrir sine forpliktelser til oss, sier Trump til New York Times torsdag.

Uttalelsene skremmer toppolitikere på begge sider av Atlanterhavet.

- Jeg er bekymret, sier kongressmann Adam Kinzinger til DN.

Den tidligere jagerpiloten sitter i utenrikskomiteen for republikanerne. Han tar sterk avstand fra partifellens uttalelser.

- Det er farlig å antyde at Artikkel 5 i Nato-traktaten ikke vil bli håndhevet. Dette er å oppfordre til aggresjon, sier Kinzinger til DN.

- Skremmende

Uttalelsene gjør at han revurderer støtten til Trump i høstens presidentvalg.

Signalene er et klart brudd med amerikansk forsvars- og sikkerhetspolitikk etter andre verdenskrig.

Medlem av Europaparlamentet Amjad Bashir mener Trumps Nato-planer er skremmende.
Medlem av Europaparlamentet Amjad Bashir mener Trumps Nato-planer er skremmende. (Foto: Johannes Worsøe Berg)
 

Uttalelsene vekker særlig oppsikt fordi amerikanske presidenter har vide fullmakter i utenrikspolitikken. På hjemmebane er de avhengig av flertall i Kongressen.

- Dette er skremmende, sier Amjad Bashir til DN.

Briten sitter i Europaparlamentet for toryene, det britiske konservative partiet. Han gjester søsterpartiets landsmøte i Cleveland i delstaten Ohio denne uken.

- Nato-samarbeidet bygger på en gjensidig forpliktelse om samarbeid og avskrekking. Slike uttalelser kan rokke ved det, sier Bashir til DN.

Vil avslutte fiendtligheten mot Russland

Nato-sjef Jens Stoltenberg minnet torsdag om at solidaritet er en kjerneverdi i forsvarsalliansen.

- Det er bra for europeisk og amerikansk sikkerhet. Vi må beskytte hverandre, sa Stoltenberg til Buzzfeed.

Kongressmann Kinzinger mener utspillet er det siste i en lang rekke russlandvennlige kommentarer fra Trump.

Trump vil avslutte den «forferdelige» fiendtligheten mot Russland, og roste ifjor president Vladimir Putins egenskaper som statsleder.

- Trump liker sterke menn, og Putin er en klassisk sterk mann. Det finner Trump tiltrekkende, sa Kinzinger under et foredrag i Cleveland torsdag ettermiddag norsk tid.

- Putin er ikke en venn

Flere ser uttalelsene i sammenheng med Trumps omstridte valgkampsjef Paul Manafort. Han har tidligere jobbet som lobbyist for Ukrainas ekspresident Viktor Janokovics, som var støttet av Kreml.

Trump-leieren skal ha jobbet i kulissene for å forhindre at det nye partiprogrammet inneholder løfter om å sende våpen til Ukraina for å bekjempe russiske separatister, ifølge Washington Post.

Senator Tom Cotton, som regnes som en sannsynlig presidentkandidat i 2020, ber Trump sette seg bedre inn i utenrikspolitiske spørsmål.

- Jeg håper Trump begynner å lese de samme rapportene som vi mottar i Senatets forsvarskomité. Putin er ikke en venn som handler i USAs interesse, sa Cotton.

 

- Anbefalt av DNtv: Trump lover å "gjenopprette" lov og orden i USA

 
Trump lover å "gjenopprette" lov og orden i USA
I sin takketalet til landsmøtet i Cleveland lovet Donald Trump at han skal "gjenopprette tryggheten" i USA om han blir president.
01:26
Publisert:

Følg markedet på DN Investor

Les mer på DN.no:

Asia i dag: Moody’s: Økt risiko for systemkrise  

Avslørte frekk laksesvindel  

Nordmenn lar sparepengene forsvinne i banken dnPlus  (DN+)

Vanlige bankfilialer kan være borte fra gatebildet innen fem år, ifølge Nordea-direktør. Det skaper krisestemning blant pensjonister: Fortviler over filialens død dnPlus  (DN+)

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen til morgenkaffen eller bussturen. Alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.