Flere etterretningstjenester meldte omtrent samtidig at det var oppstått en umiddelbar terrortrussel mot Norge i forrige uke, ifølge terrorekspert Kjetil Stormark.

Det var bakgrunnen for at norske myndigheter slo full terroralarm torsdag formiddag. En konkret person – som norske myndigheter kjenner både identitet og signalementet på – ble knyttet til opplysningene, skriver terroreksperten i en blogg publisert på Nettavisen.

Stormark skriver at det ble hevdet at en terrorgruppe hadde forlatt Syria med kurs for Europa og at Norge kunne være ett av flere mulige mål. Det ble hevdet at gruppen hadde skaffet seg norske, men falske, identitetspapirer.

Beslutningen om å gå offentlig ut ble tatt i et ekstraordinært møte i regjeringens sikkerhetsutvalg onsdag.

Meldingene skal ikke ha sagt noe om konkrete mål, men det ble antydet at terrorgrupper vurderte å angripe en type mål som ikke er blitt angrepet tidligere, skriver Kjetil Stormark.

Søndag ettermiddag meldte PST at terrortrusselen var redusert og årsaken til dette skal ifølge Stormark være at en eller flere enkeltopplysninger i de opprinnelige etterretningsmeldingene viste seg å ikke stemme.

Stormark hevder også at PST ikke har fått tilgang til primærkildene for informasjonen i etterretningsmeldingene som dannet grunnlag for terroralarmen torsdag. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.