– Regjeringens manglende evne til å skape nye jobber er en trussel mot velferdssamfunnets evne til å sørge for gode skoler, eldreomsorg og barnehageplasser, sier nestleder i LO Hans Christian Gabrielsen til VG.

Det trengs 180.000 nye jobber for å få yrkesdeltakelsen opp på samme nivå som i 2008, viser en rapport fra samfunnsøkonomene i LO. I 2008 var 70 prosent av befolkningen mellom 15 og 74 år i jobb. Nå er yrkesdeltakelsen nede i 67,3 prosent., og det er nedgang i alle fylker.

Gabrielsen sier bare en liten del av nedgangen fanges opp av ledighetstallene, fordi mange går på trygd, er hjemme, eller i utdanning. Han etterlyser tiltak fra regjeringen i statsbudsjettet, som legges fram torsdag.

– Dette er en råtten planke i gulvet som holder velferdsstaten oppe. Får vi ikke folk i jobb, vil flere måtte lande på trygd. Dermed øker gapet mellom de som er innenfor og de som er utenfor, sier LO-nestlederen.

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) er enig i at sysselsettingen må opp, men gir den rødgrønne regjeringen medansvar for at den har gått ned. Hun viser også til regjeringens tiltakspakker for å skape flere jobber og satsingen på forskning og innovasjon.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Unge blir låst til trygd dnPlus (DN+)


Leger, sykemeldinger og nyanser dnPlus  (DN+)

Syk av systemet dnPlus (DN+)
 
Flere unge uføre enn noensinne før