Arbeiderpartileder Jens Stoltenberg mener den blå regjeringen fører en umoderne familiepolitikk som gjør det mindre lønnsomt å jobbe. Det har han helt rett i.

Spesielt bekymringsfullt er det at kontantstøtten for å velge å være hjemme med barn skal økes fra 5000 til 6000 kroner i året, og at systemet med skatteklasse to opprettholdes.

Begge tiltakene er i praksis statlig sponsing av å gå hjemme, og begge kom i stand etter regjeringens forhandlinger med Venstre og Kristelig Folkeparti om det blå budsjettet i Stortinget.

Stoltenberg kobler familiepolitikken til innvandring og frykter i likhet med Brochmanutvalget at økte kontantytelser vil føre til økt trygdeeksport. Frykten er ikke ubegrunnet.

Kontantytelser er et velferdsgode det går an å ta med seg ut av landet, i motsetning til for eksempel en subsidiert barnehageplass. Antallet som benytter retten til å få kontantstøtten utbetalt i et annet EØS-land er imidlertid ikke veldig høyt; 1100 personer på det meste i 2010. Men like alvorlig er effekten av familiepolitikken på integreringen.

Det er en kjensgjerning at innvandrere er storforbrukere av både kontantstøtte og skattefordel. Det er det mange og sammensatte grunner til.

Det er likevel ingen grunn til at staten aktivt sponser denne typen utenforskap. Knapt noe integreringstiltak har større effekt enn å få kvinner og mødre til å lære seg norsk og delta i arbeidslivet.

Det er riktignok ørlite frekt av Stoltenberg å slå på stortromma i denne saken. Hans egen regjering opprettholdt kontantstøtten gjennom hele åtteårsperioden. Og bare rett før den skulle gå av foreslo den å avvikle skatteklasse to.

KrFs Hans Olav Syversen sporer imidlertid av i debatten når han i gårsdagens DN beskylder Stoltenberg for «farlig» etnisk tenkning.

Det blir å underslå den tette koblingen mellom yrkesdeltagelse og vellykket integrering vi vet finnes i ren iver etter å rettferdiggjøre kvinner som velger seg kjøkkenbenken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.