– I 2015 anmeldte vi 169 personer for trygdesvindel i utlandet. Dette er dobbelt så mange som vi anmeldte for tre år siden, sier seksjonssjef i Nav, Magne Fladby, til NRK.

Nav mistenker disse for å ha svindlet staten for titalls millioner kroner for å ha mottatt ytelser i utlandet, mens de skulle ha bodd i Norge.

– Vi mistenker disse for å ha svindlet til seg 50 millioner kroner. Halvparten av disse personene har vi anmeldt for svindel med arbeidsavklaringspenger. En tredel er dagpenger, sier Fladby.

Gjennomsnittsbeløpet i hver sak som Nav har anmeldt er 300.000 kroner, men Fladby tror ikke de tar alle som forsøker å svindle til seg ytelser.

– Det vil være naivt å tro at det ikke er mørketall. Men hvor store disse mørketallene er kan vi ikke si noe om, sier seksjonssjefen.

For å fange opp flere av svindelforsøkene har Nav opprettet en egen etterforskningsgruppe. Fladby ønsker ikke å kommentere kontrollmetodene i detalj, men sier at valutaregisteret er til god hjelp for Nav.

– Det viser transaksjoner som foretas i utlandet, og sånn sett så ser vi at vedkommende bruker penger i utlandet.

Les også: Ekteparet Clinton tjente 10 millioner dollar ifjor

Høie ber sykehusene vise fram hele helsekøen

Sverige: PostNord innrømmer å ikke ha levert pakker

Se DNtv:

Se trailer: «The Shallows»
01:14
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.