– Jeg er dypt overbevist om at vi ser en organisert invasjon og ikke en spontan bevegelse av flyktninger, sier Zeman i en julehilsen til det tsjekkiske folk lørdag.

Medlidenhet er «mulig» for flyktninger som er gamle eller syke og barn, men ikke for unge menn som burde bli hjemme og kjempe mot jihadistene, sa presidenten.

– Et stort flertall av illegale migranter er unge menn med god helse, og single. Jeg lurer på hvorfor disse mennene ikke tar til våpen og kjemper for frihet i sine land mot IS, sa Zeman, som ble valg til president i 2013.

Det er ikke første gang 71-åringen har kommet med kontroversielle uttalelser om flyktningkrisen. I november deltok han dessuten i en anti-islam-demonstrasjon i Praha sammen med politikere fra ytre høyre-fløyen.

Tsjekkias statsminister Bohuslav Sobotka, som også tidligere har kritisert presidentens kommentarer, sier Zemans julehilsen er basert på «fordommer og hans vane for å forenkle ting».

En meningsmåling viser at nesten 70 prosent av tsjekkere er imot ankomsten av flyktninger og migranter til Tsjekkia.

Les også:

Venter svakeste lønnsvekst på over 80 år

- Denne situasjonen tilsier dessverre at vi får en ny «prisboost»  

Her tar delingsøkonomien helt av

Se DNtv: Slik gjenkjenner du god kvalitetskaffe

Verdensmester i kaffekunst Tim Wendelboe forteller hvordan du gjenkjenner en kvalitetskaffe
Kaffe er ikke bare kaffe.
02:46
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.